Rijksuniversiteit Groningen realiseert snel nieuwe collegeruimtes


GRONINGEN, 20110303 -- Binnenkort neemt de Faculteit Gedrags- en maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) aan het Cibogaterrein, om de hoek van de binnenstad van Groningen, een nieuwe collegeruimte in gebruik. Het pand is binnen vier maanden tijd gebouwd door De Groot Vroomshoop Bouwsystemen. Pas in de zomer vroeg de RUG (Rijksuniversiteit Groningen) offertes aan, in september start de bouw en in december is het opgeleverd. Op verzoek van de Welstandscommissie Groningen is het uiterlijk van het pand verfraaid. Het fleurt nu het aanzien van het braakliggende Cibogaterrein op. En de studenten en hoogleraren hebben weer genoeg werkruimte.

Fraaie systeembouw

[Nieuwe collegeruimte aan Cibogaterrein in Groningen] fotografie: M. Spaltman, Groningen

Het rode gebouw - in de huisstijlkleur van de RUG - met een grote glaspartij in de gevel aan de zijde van het voormalige terrein van de gasfabriek in Groningen valt direct op, voor wie over de net aangelegde straat vanuit de binnenstad komt aanrijden. “Die glazen gevel rond het trappenhuis en de verlichting daar, levert aan de straatzijde een mooi accent op. Dat hebben we later bedacht, op verzoek van de Welstandscommissie”, zegt Pieter van Hoesel van de afdeling vastgoed en investeringsprojecten van de RUG. “De ontwikkeling van de geplande woningen verloopt traag. De stad legt nu, bovenop de vorig jaar in gebruik genomen ondergrondse parkeergarage aan het Boterdiep, een stadstrand aan om te flaneren en te spelen. Zo krijgt het braakliggende terrein een functie en ziet het er beter uit. Onze nieuwe collegeruimte draag ook bij aan een beter aanzien. ” John Timmer, de huisarchitect van de RUG beaamt dat: “Dit pand is zelfs aan de achterzijde mooi. In samenspraak met de projectmanager van De Groot Vroomshoop bleek er binnen het budget veel mogelijk. We hebben kleuraccenten aangebracht in de rode wand, als een kader om de ramen. Zo past het pand esthetisch beter in de omgeving en de buren hebben bovendien een mooier uitzicht. Belangrijk voor het draagvlak in de buurt.

Snelheid, flexibiliteit, lage prijs en hoge kwaliteit gaan samen.
Pieter van Hoesel: “We hadden snel nieuwe ruimte nodig. Het pand hiernaast, dat we huren, was alweer te klein. In de Hortusbuurt herzien we onze hoofdlocatie. Die is over vijf jaar klaar en tot die tijd zijn we nu wel voorzien. We zijn in september begonnen met de bouw en in december is het al opgeleverd. Het nieuwe pand heeft een oppervlakte van bijna 900m2 met een twintigtal lesruimtes in verschillende grootte die van alle gemakken voorzien zijn. Compleet met goede beveiliging, netwerkverbinding om te kunnen inloggen op het netwerk van RUG en plasma beeldschermen aan de wand. Door te huren en te werken met tijdelijke gebouwen blijven we flexibel. Dat is noodzakelijk om te kunnen inspelen op de veranderende vraag en nieuwe ontwikkelingen, zoals mogelijke samenwerking tussen faculteiten.”

Geen enkele tegenvaller
“Vlak voor de zomervakantie hebben we offertes aangevraagd. De Groot Vroomshoop was in prijs-kwaliteit de beste”, vervolgt Van Hoesel. “ Er wordt gewerkt met vaste stramienmaten en daarbinnen is elke indeling mogelijk. We hebben tijdens de bouw nog een invalidentoilet toegevoegd. Er zijn grote en kleine lesruimtes, voor elke groepsgrootte geschikt. De rode buitenkant, de met rood marmoleum bedekte betonvloeren binnen en het vele glas, maken het gebouw fris en modern. Het bouwproces verliep vlekkeloos, en zonder meerkosten. Ik ben aangenaam verrast door de snelheid en soepelheid waarmee gewerkt is. Dat is het fijne van een bedrijf als De Groot Vroomshoop. Zij leveren een totaalproduct voor een afgesproken prijs. En als er al een omissie zit in het bestek, dan word je daar van te voren op gewezen. “