CNV Vakmensen


CNV Vakmensen: "Metalektro floreert, maar voor hoelang?"

04 maart 2011
CNV Vakmensen wil actief onderhandelen voor de toekomst van de sector Metalektro. "CNV Vakmensen wil zich richten op een stabiele en aantrekkelijke toekomstpositie van de metalektro. Het zal best op onderhandelen uitdraaien. Met de aankomende cao-rondes hoop ik vooral dat de werkgevers met ons het vizier op die toekomst richten. En de traditionele loopgraven onbenut laten om ze in te ruilen voor effectieve actieplannen." Onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen wil creativiteit zien in de onderhandelingen die op 29 maart beginnen. "CNV Vakmensen legt die uitdaging graag neer, om deze gezamenlijk op te pakken."

Het gaat De Jong ook om een goede loonsverhoging. "In 2010 hebben we de loonkosten gematigd door akkoord te gaan met lagere loonsverhogingen. We vragen nu 2,5 procent loonsverhoging, een half procent meer dan de inflatie van dit moment. Die neemt echter toe, zo is de verwachting. We zouden het niet vragen als de bedrijven dat financieel niet zouden kunnen dragen.

Maar de scheepsbouw heeft het onveranderd goed gedaan. In de machinebouw weten ze op dit moment niet waar ze het vandaan moeten halen, zoveel vraag is er. De automotive industrie heeft na een slechte periode ineens grote haast om de vraag weer bij te benen. Door de bank genomen staat de sector er behoorlijk bij in economisch opzicht.

CNV Vakmensen vraagt nu, naast de procentuele loonsverhoging, ook een netto-compensatie van de gestegen ziektekostenpremies met 15 euro per maand."

Volgens Peter de Jong heerst een veel belangrijker probleem: dat van de leegloop van vaklieden. "Deze sector zit straks zonder voldoende vakbekwame mensen. Deze bedrijven in Nederland kunnen straks niet meer leveren waar de wereld om vraagt. En daarom wil CNV Vakmensen met de werkgevers om tafel om uit te zoeken wat nodig is om die bedrijven ook in de verdere toekomst gezond te houden. In onze cao-voorstellen vragen wij daarom veel aandacht voor scholing van huidige en nieuwe werknemers. En ook onderling tussen die twee groepen werknemers. Zodat vakbekwaamheid beklijft en groeit.

Nu zoeken veel ondernemingen ook nog hun heil in het contracteren van flexibele werknemers. Maar dat is op langere termijn nooit een stabiele ontwikkeling. En deze inhuurkrachten mogen uiteraard financieel nooit concurreren met vaste werknemers."

Werkfonds
CNV Vakmensen wil een Werkfonds afspreken met de metaalwerkgevers. Dit fonds biedt de mogelijkheid de omslag van baanzekerheid naar werkzekerheid te maken. Door allerhande mogelijkheden en middelen te benutten zo de werknemer maximaal bruikbaar te maken/houden voor de onderneming. Elke onderneming zou 0,2 procent van de loonsom extra moeten reserveren voor het werkfonds.

Werknemers een vast contract aanbieden heeft volgens onderhandelaar Peter de Jong ook een nadrukkelijk duurzaam effect: "Als je mensen de zekerheid van een baan binnen jouw onderneming biedt - en dat voor langere termijn - zijn die mensen sneller genegen zich te vestigen in de periferie van die onderneming. Weinigen hebben immers zin om tien jaar te forensen. Daarmee spaar je dus veel reiskilometers uit en zo verminder je de milieubelasting substantieel."

D

---