Gemeente Breda

Breda plaatst opnieuw panden op gemeentelijke monumentenlijst

Deze week is besloten om opnieuw een aantal objecten in Breda op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten. Het gaat met name om panden in de binnenstad, Princenhage, Ginneken en Zandberg.

Cultuurwethouder Wilbert Willems: "We koesteren ons erfgoed als een van de twee speerpunten van ons cultuurbeleid. We zijn bezig met een flinke inhaalslag om waardevolle objecten in Breda op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten. Vorig jaar zijn we daarmee begonnen en we willen dit nog dit jaar afronden."

Enkele jaren geleden heeft in Breda een inventarisatie plaatsgevonden van objecten die mogelijk in aanmerking komen voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Een deel daarvan is inmiddels als gemeentelijk monument aangewezen en ook als zodanig geregistreerd. Sinds 2009 zijn alle objecten opnieuw onderzocht en is de formele aanwijsprocedure in gang gezet.
In deze procedure is de commissie Ruimtelijke Kwaliteit om advies gevraagd en hebben eigenaren hun mening kunnen geven. Op basis van het advies en de mening van de eigenaren heeft het college opnieuw een besluit genomen over plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst.

De panden/objecten waarvoor nu een positief besluit is genomen zijn:


- Veemarktstraat 34-34a: dit winkel/woonhuis aan de zuidzijde van de Veemarktstraat werd gebouwd in de jaren 1890-1891; mogelijk is de kern van het gebouw ouder. De ontwerper van dit neo-renaissancistische bouwwerk is niet bekend.


- Veemarktstraat 52-52a: een ander winkel/woonhuis aan de zuidzijde van de Veemarktstraat naar een ontwerp in Art-Nouveau-stijl van Joh. A. van Dongen, gebouwd in 1901. Het ging toen om de verbouwing van een ouder pand. De winkelpui is samen met de pui van nummer 54 in de jaren tachtig van de vorige eeuw tot stand gekomen.


- St. Janstraat 31: een woonhuis dat is gebouwd in de jaren 1877-1878 aan de noordkant van de St. Janstraat in neoclassicistische bouwstijl. In de kern is het gebouw mogelijk ouder.


- Liesboslaan 8, 8a en 8b: Hotel en café-restaurant Bellevue werd rond 1885 gebouwd aan de noordkant van de Liesboslaan. Het streng symmetrische hotel met geheel gepleisterde gevels werd gebouwd in een neoclassicistische bouwstijl. In 1969 kwam een eind aan de horecafunctie. Het pand is tegenwoordig in gebruik als kantoor.


- Liesboslaan 9: vrijstaand woonhuis, dat in 1897 gebouwd is aan de zuidkant van de weg van Etten naar Breda, dichtbij het dorpscentrum van Princenhage. Het pand is in een eclectische stijl vormgegeven.


- Liesboslaan 11: vrijstaand woonhuis, dat in 1898 werd gebouwd in een neo-renaissancistische bouwstijl als rentenierswoning aan de weg van Etten naar Breda.


- Ulvenhoutselaan 27: Villa Rozenhoeve, rond 1860 gebouwd in opdracht van A.J. van Nouhuys, eigenaar van de kunstwolfabriek die hier vroeger stond. De villa is gebouwd in een eclectische bouwstijl met neoclassicistische accenten en is tegenwoordig in gebruik als kantoor.


- Baronielaan 207: aan de oostkant van het zuidelijk deel van de Baronielaan staan vier woonhuizen, gebouwd naar een ontwerp van ir. J. Reyn uit 1928. De panden zijn uitgevoerd in een zakelijke stijl, met elementen van de late Amsterdamse school. De panden met de nummers 203, 205 en 209 zijn al eerder op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.


- Duivelsbruglaan 54: Villa Marckendael staat ten noorden van de Duivelsbruglaan in het verlengde van de Bouvignelaan. De villa is gebouwd in 1927 naar een ontwerp van Samuel de Clercq uit Den Haag in de bouwtrant van de Nieuwe Haagse School.


- Overakkerstraat 188: voormalig Zusterhuis voor de zusters Maria ter Engelen. Het is gebouwd naar een traditionalistisch ontwerp van Jac. Hurks uit 1937 aan de zuidzijde van het huidige Mariaplein.


- Zonnebloemstraat 5-7: nummer 5 is het voormalige graanpakhuis naar een expressionistisch ontwerp van architect F.P. Bilsen uit 1917 werd in 1928 verbouwd tot woonhuis. Het pakhuis hoorde oorspronkelijk bij de ernaast gelegen broodfabriek (nummer 7), die in 1916 was verbouwd tot desinfectie-inrichting. Deze verbouwing vond plaats op basis van een eenvoudig contemporain ontwerp van architect G. Esbach.

De komende maanden zullen nog meer besluiten worden genomen over andere objecten die in aanmerking komen voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst.
51° 33' 59.9292" N, 4° 46' 51.618" E