GroenLinks Almere


Tuinvergrotingen

Vrijdag 4 maart 2011, 11:59u - Mario Kramer


Gisteravond was het een tenenkrommende avond. Verbijsterd luisterden de raadsleden tijdens de politieke markt naar de twaalf insprekers, die kwamen vertellen hoe de ambtenaren van de afdeling tuinvergrotingen met hen zijn om gegaan. Verhalen uit de Noordmark, Stedenwijk en Kromgouw.

Geëmotioneerde verhalen over intimidatie, chantage, het niet-beantwoorden van brieven, het niet-nakomen van beloftes, ongelijke behandeling. Na drie insprekers deed de wethouder Steunenberg van het CDA nog een poging om het allemaal maar uit te stellen tot de rechter een uitspraak heeft gedaan. Maar daar was Groenlinks en de zaal het niet mee eens. De insprekers konden hun verhaal doen. De ontzetting en de geschoktheid was duidelijk te zien op de gezichten van de raadsleden. Na de insprekers was er een korte schorsing. Opmerkelijk was dat alle raadsleden het met elkaar eens waren. Zij wilden een week opschorting van ontruimingen van alle tuinpercelen , waar discussie over was. De wethouder zou uitzoeken wat er aan de hand was. Zij leek niet goed op de hoogte van wat er allemaal speelde. Verder wilden de aanwezige vertegenwoordigers van de politieke partijen dat er een onderzoek van de raad komt naar de handelwijze van het bureau tuinvergrotingen.
De bewoners waren tevreden met de uitkomst van de discussie. Ze hadden voor het eerst het gevoel dat er serieus naar hun geluisterd werd. Groenlinks werd bedankt voor het op de agenda zetten van dit probleem. Voor Groenlinks is het serieus nemen van bewoners een belangrijk punt. Dat lijkt maar niet te lukken. Vertrouwen in de politiek van burgers moet je ook vooral waarmaken, vindt Groenlinks. Dat er op een beschamende manier omgegaan is met burgers betreuren wij, dat er nu door de raadsleden nu goed geluisterd is en dat er actie wordt ondernomen vinden we hoopgevend.

Mario Kramer