Gemeente Maassluis

Beantwoording schriftelijke vragen CDA over GOA-gelden

Geachte leden van de CDA fractie,

U heeft ons op grond van artikel 51 van het Reglement van orde op 6 februari 2011 een brief gestuurd met vragen die betrekking hebben op de GOA-gelden. Hieronder treft u onze antwoorden aan.


1. Welk bedrag heeft de gemeente Maassluis dit jaar aan GOA-gelden van de rijksoverheid ontvangen?

Voor de periode 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011 ontvangt de gemeente Maassluis om precies te zijn een bedrag van EUR 859.075,05 als 'specifieke uitkering Onderwijsachterstandenbeleid' (zijnde de door u genoemde GOA-gelden) van de Dienst Uitvoering Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.


2. Hoeveel van dit bedrag is besteed en hoeveel is teruggevloeid naar de Rijksoverheid?

Het beleidsplan bestrijding onderwijsachterstandenbeleid voor de planperiode 2010-2014 wordt

binnenkort door uw raad vastgesteld. Dit plan is opgesteld met medewerking van het onderwijs, de kinderopvangorganisaties, Careyn en het Centrum voor Educatieve dienstverlening.

In de afgelopen planperiode 2006-2010 heeft de gemeente Maassluis stevig geïnvesteerd in het

onderwijsachterstandenbeleid. In 2010 is - onder voorbehoud van goedkeuring door de accountant circa 15% van deze gelabelde rijksmiddelen niet besteed, te weten een bedrag van EUR 151.827,84. Dit bedrag zal terugvloeien naar de Rijksoverheid.


3. Kunt u aangeven wat de primaire oorzaken zijn voor het niet volledig besteden van de gelden?

In de afgelopen jaren is er in Maassluis gewerkt aan verschillende onderdelen van het

onderwijsachterstandenbeleid. Er is volop geïnvesteerd in voor- en vroegschoolse educatie (VVE) en in schakelklassen voor het primair onderwijs. Verder hebben we middelen uitgetrokken voor scholing, het bevorderen van een doorgaande leerlijn, coördinerende activiteiten en monitoring.

Het beoogde doel, zoals vastgesteld in het Beleids- en uitvoeringsplan Onderwijsachterstanden 20062010, was om in 2010 70% van de doelgroepkinderen te bereiken. Het behaalde resultaat ligt echter hoger, op 79%. Om het beschikbare OAB-budget de komende planperiode nóg effectiever te kunnen besteden, hebben wij onlangs advies ingewonnen van Oberon, een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau voor de onderwijs- en welzijnssector.


4. Heeft dit gevolgen voor de hoogte van de GOA-gelden voor de komende jaren?

De onbenutte middelen zijn zonder consequenties teruggegeven aan het Rijk. De rijksoverheid heeft echter de berekeningswijze voor de periode 2010-2014 veranderd, waardoor Maassluis per saldo jaarlijks minder ontvangt. De verantwoording van de oude middelen en het nieuwe toegewezen budget staan dus los van elkaar.


5. Heeft u de betrokken instellingen voldoende actief benaderd voor het ontplooien van initiatieven op het terrein van het bestrijden van onderwijsachterstanden?

Naar onze mening zijn onze samenwerkingspartners in voldoende mate betrokken geweest bij het

opstellen van het beleid en bij het afstemmen van de uitvoering. Bovendien hebben wij harde afspraken met elkaar gemaakt om de doelgroep VVE-kinderen te bereiken zonder daarbij de kwaliteit van het aanbod uit het oog te verliezen.


6. Klopt het dat er wel degelijk initiatieven zijn en dat deze nu niet uitgevoerd kunnen worden omdat hiervoor geen geld (meer) beschikbaar is?

Hiervan is ons niets bekend. Het Rijk stelt daarbij voorwaarden aan de besteding van de middelen

waardoor het kan voorkomen dat niet alle initiatieven 'subsidiabel' zijn.


7. Hoe kijkt het College zelf aan tegen het laten terugvloeien van gelden die in onze gemeente zo hard nodig zijn. Juist op het gebied van bestrijding van onderwijsachterstanden en juist in een tijd dat het onderwijs, de peuterspeelzalen én de kinderopvang geraakt worden door forse bezuinigingen.

Wij hebben de middelen besteed zoals door de raad in 2006 is vastgesteld. Van het hebben laten liggen van kansen is geen sprake waarbij wij u wijzen op ons antwoord op vraag 3.


8. Bent u het met ons eens dat er in Maassluis nog steeds behoefte is aan VVE, bestrijding van voortijdig schoolverlaten en het aanleren van de Nederlandse taal en dat de door de rijksoverheid beschikbaar gestelde gelden zeer goed in Maassluis besteed kunnen worden.

Het voorkomen en bestrijden van achterstanden in het onderwijs achten wij (nog steeds) van groot belang. Want achterstanden worden steeds moeilijker in te halen naar mate ze langer duren en dat heeft veel gevolgen voor de verdere levensloop. Een goede opleiding, afgerond en met diploma biedt nog altijd de beste kansen op het krijgen van een baan. Daarom investeren wij structureel in het bestrijden van onderwijsachterstanden gebruikmakend van de daartoe bestemde rijksmiddelen.