Gemeente Lopik

Cursus hoogstamfruitbomen snoeien

Landschap Erfgoed Utrecht organiseert deze winter weer cursussen hoogstamfruitbomen snoeien. Eigenaren van hoogstamfruitbomen of andere geĂŻnteresseerden kunnen zo alles leren over het onderhoud van deze parels in het landschap. U kunt zich nog inschrijven voor de volgende twee cursussen gegeven: vormsnoei en regulier onderhoud.

Hoogstamfruitbomen zijn een aanwinst voor landschap, cultuurhistorie en natuur. Vroeger stond op vrijwel elk erf in het landelijk gebied een boomgaard of tenminste een paar fruitbomen. Veel boomgaardjes zijn in de loop der jaren verdwenen. Maar de belangstelling voor het oude hoogstamfruit neemt gelukkig weer toe.

Goed onderhoud is voor zowel oude als jonge hoogstamfruitbomen van groot belang. Landschap Erfgoed Utrecht biedt daarom praktijkgerichte cursussen hoogstamfruitbomen snoeien aan die ieder dieper ingaan op een specifiek onderdeel van het onderhoud.

Vormsnoei hoogstamfruitbomen
Vormsnoei is in de eerste paar jaren erg belangrijk. Deze cursus is speciaal bedoeld voor eigenaren die 5 jaar geleden hoogstamfruitbomen hebben geplant en gaat in op de vraag: hoe krijg ik een mooie en grote hoogstamfruitboom? Data: 5 en 19 maart 2011. Kosten EUR 85,-.

Regulier onderhoud
Deze cursus gaat vooral in op het regelmatige onderhoud van hoogstamfruitbomen. Het gaat dan om het snoeien van fruitbomen die volgroeid zijn of waarbij het achterstallig onderhoud is weggewerkt. Hoe houd ik mijn boom vitaal? En hoe krijg ik veel en mooi fruit zijn de onderwerpen waarop ingegaan wordt. Data: 5 maart en 2 april 2011. Kosten EUR 85,-.

Voor meer informatie en aanmelding kunt u kijken op: www.landschaperfgoedutrecht.nl of contact opnemen via telefoonnummer (030) 220 55 34.