Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

OPTREDEN PORTUGESE MEESTER 'RODRIGO LEAO' VERPLAATST NAAR DE RABOZAAL

VAN DE MELKWEG | AMSTERDAM

Het optreden dat de Portugese superster Rodrigo Leão op zaterdag 5 maart zou gaan geven op het podium van Vredenburg Leidsche Rijn is, op verzoek van de meester zelf, verplaatst naar de Rabozaal van de Melkweg in Amsterdam. Als nieuwe datum voor het concert geldt woensdag 20 april. De keuze van Rodrigo Leão voor het wijzigen van de concertlocatie is een gevolg van zijn wens voor het spelen in de hoofdstad van ons land, aangezien het zijn eerste (solo)optreden in Nederland in 20 jaar is. Daarbij koestert Rodrigo Leão bijzondere herinneringen aan de Melkweg, zo trad de Portugees er in het verleden al eens op met het eveneens Portugese folkgezelschap Madredeus.

Rodrigo Leão; een stuk Portugese muziekgeschiedenis.. | De muziek van Rodrigo Leão, een artiest van het kaliber Yann Tiersen, wordt in eigen land gerekend tot een stuk muziekgeschiedenis. Als basgitarist speelde hij ooit zijn eerste noten binnen Sétima Legião (1982). Een overstap naar het spelen van toetsen binnen Madredeus betekende het begin van een bijzonder tijdperk. Dit Portugese folkgezelschap groeide al snel naar een status van (inter)nationaal allure, waarbij zowel albums als singles voor lange tijd in de bovenste regionen van de album- en hitlijsten pronkten.

Na vijf albums met Madredeus verkoos Rodrigo Leão in 1993 het solopad om zo het muzikale spectrum verder te onderzoeken, waarin hij onder meer samenwerkte met artiesten als Stuart A. Staples (Tindersticks), Niel Hanon (Divine Comedy) en Beth Gibbons (Portishead). Leão ziet zichzelf als een muzikale 'ontdekkingsreiziger'; de inspiratie voor zijn album 'A Mãe' (De Moeder) vond hij bijvoorbeeld in steden en landen als New York, Goa, Spanje, Italië en Portugal, waar hij voor zijn composities gebruik maakte van geluiden van de straat, spelende kinderen, zingende vogels en soms zelfs zijn eigen mobiele telefoon. In Portugal draagt Rodrigo Leão het etiket van 'een meester in een veelzijdige muzikale wereld', waarin invloeden uit de hedendaagse en klassieke muziek de boventoon voeren. Leão is eveneens hofleverancier voor het aanleveren van composities voor de Portugese film en TV.

Het optreden van Rodrigo Leão in Amsterdam draagt de titel van het album 'A Mãe'. Bijgestaan door het Cinema Ensemble, waarbij de vocalen van Ana Vieira garant staan voor de nodige kippenvelmomenten, neemt Rodrigo Leão de luisteraar mee op reis in zijn wereld, waarbij een filmische mix van fado, wereldmuziek, pop en folk je voor even laten vergeten waar je bent.. | Een impressie: www.youtube.com/watch?v=CTyPuuq9yLM

Quotes..

"Klassieke muziek voor mensen die eerder naar Leonard Cohen dan naar Chopin of Bach luisteren" - De Morgen (BE)

"Dat Rodrigo Leão een hele grote componist is wiens betekenis voor de hedendaagse Europese muziekwereld niet genoeg onderstreept kan worden, lijkt mij na het beluisteren van A Mãe zo klaar als een klontje" - Altcountryforum

Woensdag 20 april 2011
RODRIGO LEAO CINEMA ENSEMBLE ( seated concert )
De Melkweg Rabozaal | Amsterdam | Aanvang: 20.30 | Entree: ¤ 35,00 lidm.


* Meer info:
www.rodrigoleao.pt www.melkweg.nl/artikelpagina.jsp?artikelid=203007&disciplineid=muziek


* Kaarten te bestellen via:
www.ticketmaster.nl/RODRIGO LEAO-tickets/event/RO200411

----------

NOOT VOOR REDACTIE /