Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Op zaterdag 5 maart 2011 geven MULATU ASTATKE & ETHIO JAZZ GROOVES een concert in LantarenVenster Rotterdam

Aanvang 20:30, entree ¤ 21

De legendarische en illustere Mulatu Astatke staat bekend als de vader van de Ethiopische jazzmuziek. Astatke kreeg zijn muzikale vorming in Londen, New York en Boston, waar hij de eerste Afrikaanse student was aan het Berklee College of Music. Zijn muziek is een wervelende stevig groovende mix van jazz, latin, funk en traditionele Ethiopische muziek. Hierbij maakt hij veel gebruik van de vibrafoon. Als belangrijke vertegenwoordiger van de Ethiopische jazz, heeft Astatke ook een grote bijdrage geleverd aan de cd-serie Ethiopiques. In het westen is hij vooral bekend door de film Broken Flowers van Jim Jarmusch, waarin veel muziek van zijn hand voorkomt.

Mulatu, niet alleen geschoold vibrafonist maar ook percussionist en pianist, is de laatste jaren zeer aktief. Met zijn begeleidingsband The Heliocentrics (het funky gezelschap rondom Dap Kings drummer Malcolm Catto) bracht hij het prachtige album Inspiration Information Volume 3 uit. New York + Addis + London, The Story Of Ethio Jazz 1965-1975 is een prachtige verzamelaar van zijn vroege werk en Mulatu Steps Ahead is de eerste volwaardige soloplaat sinds zeer lange tijd. Het album is wat jazzier dan zijn voorgangers maar de muziek blijft geworteld in traditionele volksmuziek. Tijdens het optreden speelt Astake zowel nieuw werk als klassiekers. Als de voortekens niet bedriegen, staat ons een spetterend concert te wachten.

Bezetting:
Mulatu Astatke: vibrafoon, percussie
Danny Keane: cello
James Arben: sax
Quentin Collins: trompet
Alex Hawkins: keyboards
John Edwards: bas
Tom Skinner: drums
Richard Baker: percussie

Kaarten voor de concerten zijn online te koop via www.lantarenvenster.nl en aan de kassa van LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 te Rotterdam.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie over en/of het opvragen van beeldmateriaal kunt u contact nemen met LantarenVenster, tel. 010 277 22 66, e-mail: mail@lantarenvenster.nl