Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 1 maart 2011

----------

Puzzelliefhebbers strijden om titel NK Scrypto 2011

Wie mag zich de beste Scrypto-oplosser van Nederland noemen? Om daar achter te komen organiseert Studio Steenhuis dit voorjaar wederom het NK Scrypto. De finale zal plaatsvinden op zaterdag 5 maart 2011 om 14.00 uur in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

Het Scrypto is de naam van het cryptogram dat Jelmer Steenhuis al sinds 1987 wekelijks vervaardigt voor NRC Handelsblad en inmiddels tot een monument in de Nederlandse puzzelwereld is uitgegroeid. Het Scrypto onderscheidt zich van andere cryptische puzzels vooral door zijn associatieve en beeldende omschrijvingen. Studio Steenhuis, het bedrijf dat Steenhuis in 1997 oprichtte, is ook bekend van de wekelijkse themapuzzel in Vrij Nederland, de dagpuzzel in nrc.next en talloze andere publicaties.

Wie er uiteindelijk deelnemen aan de finale van het NK Scrypto 2011 werd in de afgelopen twee maanden al bepaald, in vijf voorrondes op internet. Op zaterdag 5 maart zullen de 25 beste Scrypto-oplossers in Amsterdam strijden om de titel. Hierbij telt de totale tijd van de drie snelst correct opgeloste puzzels. En dit gaat echt om seconden: waar eenvoudige oplossers al snel het hele weekend over 'het Scrypto' te doen, weten sommigen deze puzzel moeiteloos binnen tien minuten op te lossen.

----------