Ingezonden persbericht


Persbericht

Uniek: live concert van Hans Berg tijdens de Rotterdamse Museumnacht

Zaterdag 5 maart, 23.00 uur

Tijdens de Rotterdamse Museumnacht geeft de Zweedse componist Hans Berg een live concert bij de eerste stop-motion films van Nathalie Djurberg. Haar films en zijn muziek zijn vanaf 5 maart te bewonderen in Museum Boijmans Van Beuningen, waar een achttiental films te zien is uit de periode 2003 tot heden. Deze tentoonstelling 'Snakes Knows it's Yoga' is het grootste overzicht van hun werk tot nu toe.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de tentoonstelling in de grote Bodonzaal van 1500m2. Door middel van gekleurde folies en licht wordt een fabelachtige sfeer gecreëerd, waarin de films en video's van Nathalie Djurberg (1978) de hoofdrol spelen. Op zwevende schermen van groot formaat zijn een tiental films te zien, zoals Turn In To Me, On Fire en The Experiment (Greed). Naast deze schermen staan de sculpturen, die horen bij de installatie 'Snakes Knows it's Yoga', centraal opgesteld. In een speciaal gebouwde 'black box' zijn een achttal korte films uit de beginperiode van haar carrière te zien.

Kleur, licht en muziek
In de tentoonstelling en op het videokanaal arttube.boijmans.nl is een videoportret van Djurberg en Berg te zien over hun samenwerking en werkwijze. In hun werk vormen niet alleen de films, maar ook het kleurrijke licht een belangrijk element. Djurberg maakt in Museum Boijmans Van Beuningen een compositie van gekleurde raamfolies, die het daglicht filtert. Daarbij is de muziek van de componist Hans Berg een leidraad voor de toeschouwer. Zijn experimentele composities vormen een extra laag, waardoor de toeschouwer zich kan identificeren met de hoofdrolspeler(s) in de animatiefilms van Djurberg.

Hedendaags surrealisme
De Zweedse kunstenaar Nathalie Djurberg is vooral bekend van haar films met stop-motion techniek. Deze lijken op het eerste gezicht lief en onschuldig, maar in haar werk behandelt zij thema's als obsessie, macht, genot, begeerte en geweld. In haar films creëert zij telkens geanimeerde surreële 'fabels'. Haar wereld bestaat uit clichématige sprookjes die ontsporen in een slagveld vol dood, seks en geweld. In 'Snakes Knows it's Yoga' onderzoekt Djurberg de angst voor de dood. In een van de films speelt een jonge naakte dame de hoofdrol die een extatische dans aangaat met een kleurrijke kikker. Zij probeert de giftige kikker te likken om in hogere sferen te geraken, naar een sjamanistisch ritueel. In een andere film hypnotiseert een slang een magere man in meditatie. Uiteindelijk overmeestert de slang deze yogi en rukt hem uit elkaar.

Stop-motion
Nathalie Djurberg creëert haar wereld door middel van stop-motion. Een arbeidsintensieve techniek, waarbij de opname beeld voor beeld gebeurt. De figuurtjes, gemaakt van gekleurde klei, worden voor elk beeld herkneed tot de juiste houding. Zo ontstaat een schokkerige animatie met een wiebelend decor en zichtbare hulpdraden. Barsten in de plasticine van de kleifiguren en taalfouten op de tekstborden worden niet gecorrigeerd, wat de surreële films van Djurberg kwetsbaarder en menselijker maakt.

Djurberg & Berg
Nathalie Djurberg en Hans Berg wonen en werken in Berlijn. Zij hebben solotentoonstellingen gehad in Centre Pompidou in Parijs (2009), Hammer Museum in Los Angeles, Prada Foundation in Milaan (2008) en Kunsthalle Wien (2007). Hun werken zijn opgenomen in de collecties van o.m. Solomon R. Guggenheim Museum (New York), Moderna Museet (Stockholm) en Sprengel Museum (Hannover). In 2009 wonnen Nathalie Djurberg en Hans Berg de Zilveren Leeuw van de 53ste Biënnale van Venetië.

Catalogus
De tentoonstelling 'Snakes Knows it's Yoga' is een samenwerking met het kestnergesellschaft in Hannover en Kunstforeningen GL Strand in Kopenhagen. Tijdens de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus, die te koop is in de museumwinkel en via webshop.boijmans.nl vanaf 5 maart. (Prijs: ¤30, ISBN 978-3-86984-198-4)



Ingezonden persbericht