Politie Groningen

Zaterdag 5 maart 2011

Provincie Groningen, 05-03-2011

Automobilist rijdt in op tiener

UITHUIZERMEEDEN De politie onderzoekt een incident waarbij een 18-jarige automobilist uit de gemeente Eemsmond zou hebben ingereden op een 17-jarig meisje uit diezelfde gemeente. Agenten werden vrijdagnacht verzocht om naar een woning in Uithuizermeeden te gaan, omdat een groep tieners zich bedreigd voelde. In de woning vertelde de 17-jarige dat ze in het centrum van Uithuizermeeden bijna omver was gereden door een automobilist. Die automobilist reed volgens de verklaring deels over een trottoir waar de tiener ook liep. Een vriendin van het meisje kon haar vroegtijdig wegtrekken, waardoor een aanrijding werd voorkomen. De bestuurder ging er daarna vandoor. Uit onderzoek bleek dat de bestuurder een 18-jarige man was uit een naburig dorp. Hij is in zijn woning aangehouden. De politie onderzoekt in hoeverre een ruzie in een horecagelegenheid eerder die avond verband houdt met het incident. De verdachte is ingesloten voor verhoor.

Stadjer moet veel boetes betalen

GRONINGEN De parketpolitie stuitte vrijdagmorgen opeen bezoeker van de rechtbank met nogal wat openstaande boetes. Op het Guyotplein in Groningen herkende een alerte parketwachter een 30-jarige man uit Groningen die nog 12 vonnissen open had staan. De Stadjers had nog voor ruim

2630 euro aan geldboetes en/of 45 dagen gevangenisstraf openstaan. De Groninger betaalde direct zijn boetes en kon zijn weg weer vervolgen. Mensen die nog een boete hebben openstaan, kunnen hun boete pinnen bij de Parketpolitie aan de Kleine Leliestraat 4 in Groningen (open van 8.30 tot 12.00 uur) of bij het hoofdbureau aan de Rademarkt 12.

Damster aangehouden voor mishandeling

APPINGEDAM De politie heeft vrijdagnacht in de Wijkstraat in Appingedam een 28-jarige man uit die plaats aangehouden. De Damster had nabij een café een 44-jarige inwoner van Delfzijl in het gezicht geslagen. Het slachtoffer raakte dusdanig gewond aan zijn gezicht dat hij door een ambulance voor onderzoek naar een ziekenhuis werd gebracht. De verdachte is ingesloten voor verhoor. Ook zijn vriendin werd aangehouden. Zij gedroeg zich dusdanig dat zij mee moest naar het politiebureau voor openbare dronkenschap en baldadigheid. De politie maakt proces-verbaal op.

Automobilisten rijden tegen voorliggers

SCHEEMDA Een 71-jarige automobilist uit Scheemda is vrijdagmiddag op de Stationsstraat tegen een automobilist voor hem gereden. Die automobilist, een 66-jarige man uit Winschoten, gaf voorrang aan een ander voertuig. De Scheemder had dit te laat door en botste tegen de stilstaande wagen. Een 38-jarige man uit Oude Pekela die bij de man uit Winschoten in de auto zat, had na het ongeval nekklachten. Hij werd door ambulancemedewerkers gecontroleerd, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

HOOGEZAND In Hoogezand vond vrijdagmiddag een soortgelijke aanrijding plaats als in Scheemda. Een 22-jarige automobilist uit Spijk merkte op de Industrieweg te laat op dat een 40-jarige automobilist uit Hoogezand stilstond. De Spijkster kon een aanrijding niet meer voorkomen en botste van achteren tegen zijn voorligger. Die 40-jarige bestuurder klaagde daarna over pijn in zijn nek. Medewerkers van een ambulance hebben de Hoogezandster gecontroleerd waarna hij naar huis kon. De politie maakt van beide aanrijdingen een registratie.

Verkeersdeelnemers onder invloed van drank en drugs

PROVINCIE GRONINGEN De politie heeft vrijdagmiddag en nacht op diverse plaatsen in de provincie verkeerscontroles uitgevoerd. In de stad Groningen werden 725 blaastesten afgenomen. 13 bestuurders bleken bij deze controle onder invloed achter het stuur te zitten. Ook in andere delen van de provincie bleken bestuurders onder invloed. Tegen alle bestuurders is proces-verbaal opgemaakt. Ook vinden er dit weekend vanwege diverse carnavalfestiviteiten controles verspreid over de provincie plaats.

GRONINGEN Een 29-jarige automobilist uit Appingedam is vrijdagnacht aangehouden op het Balkgaat in Groningen. De bestuurder viel op toen hij op een vreemde manier een stilstaande auto inhaalde. Toen agenten de Damster wilden controleren, roken zij direct een wietgeur. Ze zagen ook dat er een halve joint in de asbak lag. In de auto van de verdachte lagen diverse lege wietzakjes. De 29-jarige gaf toe een joint te hebben gerookt. Gezien het rijgedrag van de 29-jarige werd besloten de man aan te houden. De politie maakt proces-verbaal op.

HOOGEZAND Op de Zuiderkroon in Hoogezand is vrijdagavond een 40-jarige automobilist uit die plaats aangehouden. Agenten zagen de auto waarin de Hoogezandster reed en controleerden de gegevens van het voertuig. Daaruit bleek dat de auto niet was verzekerd en er geen geldige APK-keuring was. Daarop werd de bestuurder aangesproken. Bij het openen van het portier roken de agenten een wietgeur. De 40-jarige verklaarde softdrugs te hebben gebruikt. Hij werd daarop aangehouden voor rijden onder invloed van drugs.

GRONINGEN Een 31-jarige automobilist uit Grijpskerk is vrijdagnacht aangehouden nadat hij op de Verlengde Hereweg in Groningen tegen een aantal verkeerspaaltjes was gereden. Agenten zagen een auto half op het fietspad staan en controleerden wat er aan de hand was. De bestuurder was de macht over het stuur verloren en had de paaltjes omver gereden. Zijn auto was daarbij ook beschadigd geraakt. Uit een blaastest bleek dat de Grijpskerker onder invloed van alcohol was. Op het politiebureau werd duidelijk dat de automobilist ruim 1,4 promille alcohol in zijn bloed had. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

GRONINGEN De politie heeft vrijdagavond in de Siersteenlaan een 69-jarige automobilist uit Groningen aangehouden. Agenten zagen dat de man op een haar na een lantaarnpaal mistte en gaven hem een stopteken. Een van de politiemensen herkende de bestuurder als dezelfde man die eerder deze week ook was aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol. Bij het aanspreken van de verdachte rook de automobilist naar alcohol en sprak hij met dubbele tong. Omdat een blaastest niet lukte werd een bloedproef afgenomen. Omdat de Stadjer vaker is betrapt voor rijden onder invloed, is zijn auto in beslag genomen. De verdachte is voorlopig ook zijn rijbewijs kwijt.

GRONINGEN Een 27-jarige automobilist uit Groningen is vrijdagnacht in de Westersingel betrapt voor het rijden onder invloed van alcohol. Bij een alcoholcontrole blies de Groninger een zogenaamde alert. Op het politiebureau bleek dat de man bijna 1,2 promille alcohol in zijn bloed had.

FINSTERWOLDE De politie heeft vrijdagmiddag op de Klinkerweg in Finsterwolde een 44-jarige fietser uit die plaats aangehouden. De man slingerde dusdanig dat hij een gevaar voor anderen en zichzelf vormde. Uit een alcoholtest bleek waarom de fietser zo slingerde. Hij had namelijk ruim 2,4 promille alcohol in zin bloed.

Man beroofd van zijn portemonnee

GRONINGEN Een 73-jarige man uit Hardenberg is zaterdagmorgen rond 7.00 uur op de Expositielaan in Groningen beroofd van zijn portemonnee. Het slachtoffer had zijn auto geparkeerd op een terrein nabij een evenementenhal en was op zoek naar een parkeerautomaat. Toen hij naar een parkeerpaal liep werd hij aangesproken door een onbekende man. Dit ongure type van ca. 30 a 35 jaar eiste geld. Als de gedupeerde het niet zou geven, zou de verdachte hem slaan. Daarop gaf de oudere man zijn portemonnee. De straatrover, volgens de 73-jarige een junkachtig type met een lengte van ongeveer 1.80 m, ging er daarna lopend vandoor richting de hoofdingang van Martiniplaza. Opvallend was dat de verdachte voorovergebogen liep en een ongeschoren gezicht had. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Tienermeisjes aangehouden voor winkeldiefstal

GRONINGEN De politie heeft vrijdag vier meisjes aangehouden op verdenking van winkeldiefstal op vrijdag en donderdag. Een deel van de meisjes van 12 en 13 jaar uit Groningen en Haren werden in een warenhuis betrapt toen ze spullen bij zich hadden die niet waren afgerekend. Na verhoor bleek dat het viertal diverse gestolen spullen had. Een van de vier meisjes kwam na een telefoontje van een agent met haar moeder op het politiebureau en had diverse gestolen goederen meegenomen. Die spullen zijn in beslag genomen en worden uitgezocht. De meiden hadden het vooral voorzien op kleding, armbandjes, oorbellen en lippenbalsem. De ouders van de kinderen zijn op de hoogte gesteld. De politie maakt proces-verbaal op tegen de jonge verdachten.

Jongeren vernielen ruiten van school

GRONINGEN De politie heeft vrijdagnacht op het Heerdenpad in Groningen een 18-jarige jongeman uit die plaats aangehouden. De Groninger wordt ervan verdacht diverse ruiten van een school aan het Heerdenpad te hebben vernield. Een getuige zag dat een drietal personen vernielingen pleegden en waarschuwde de politie. Die kon een van de verdachten aanhouden. Twee anderen wisten te ontkomen. De aangehouden Groninger is ingesloten voor verhoor. Hij was onder invloed van alcohol. De politie onderzoekt wie de andere twee verdachten zijn.

Stadjer in bezit van drugs

GRONINGEN De politie heeft vrijdagmiddag in de Aluminiumstraat in Groningen een 20-jarige man uit die plaats aangehouden. Agenten hadden het sterke vermoeden dat de 20-jarige drugs bij zich had. In zijn kleding had hij een zakje softdrugs en een hoeveelheid bankbiljetten. Toen de verdachte werd verteld dat hij mee moest naar het politiebureau probeerde de Stadjer er vandoor te gaan. Dit kon worden tegengehouden. Op het politiebureau bleek dat de Groninger 18 bolletjes harddrugs in zijn onderbroek had verstopt. De drugs zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De verdachte is ingesloten.

Inwoner Kronkeldörp verward door carnavalsalcohol

LEENS Een 66-jarige inwoner van Kloosterburen is vrijdagavond van zijn fiets gevallen. De man had carnaval gevierd in een horecagelegenheid in Leens en kwam er op de fiets achter dat hij de verkeerde kant op reed. Hij maakte echter een te rigoureuze draai met zijn fiets waardoor hij ten val kwam. Dit alles gebeurde voor de ogen van een naderende automobilist. Die automobilist probeerde de fietser te helpen, maar daar was de inwoner van Kronkeldörp niet van gecharmeerd. De fietser, die alcohol had gedronken, gaf de automobilist juist de schuld van het ongeval. Ambulancemedewerkers hebben de carnavalsvierder gecontroleerd. Hij hoefde niet naar het ziekenhuis en is met een taxi naar huis gegaan. De politie heeft een registratie gemaakt.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde vrijdag op diverse plaatsen op snelheid.

* Grijpskerk, N388: aantal geregistreerde voertuigen: 667, aantal overtredingen: 10, hoogst gemeten snelheid: 100 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

* Delfzijl, Rijksweg: aantal geregistreerde voertuigen: 326, aantal overtredingen: 46, hoogst gemeten snelheid: 72 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

* Noordbroek, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 506, aantal overtredingen: 81, hoogst gemeten snelheid: 160 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

* Appingedam, Woldweg: aantal geregistreerde voertuigen: 795, aantal overtredingen: 60, hoogst gemeten snelheid: 83 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.