Ingezonden persbericht


Straatcoach is geen wondermiddel, gerichte aanpak jeugdoverlast nodig

De SP wil dat burgemeester Van der Laan met een duidelijke aanpak komt van jeugdoverlast in de verschillende buurten in plaats van standaard in te zetten op straatcoaches ongeacht de vorm en omvang van de overlast. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Als we de buurten echt veiliger willen maken, moeten we maatwerk bieden. Dat kunnen in sommige gevallen straatcoaches zijn, maar ook beveiligers, winkeliers en agenten kunnen hier een belangrijke rol spelen. De straatcoach is geen wondermiddel voor elk probleem met jeugdoverlast."

Uit onderzoek van de Telegraaf blijkt dat veel straatcoaches zich vervelen en meer bezig zijn met het opstrijken van subsidies dan het veiliger maken van de stad. Ivens: "Wij krijgen al langer signalen over verveelde straatcoaches. Soms hangen ze verveeld rond in buurten, maar soms veroorzaken verveelde straatcoaches ook zelf overlast. Zo hebben we zelfs een melding gekregen van een jonge vrouw die een blokje om fietst als ze de straatcoaches ziet, omdat ze al enkele keren door hen is lastig gevallen. In sommige gevallen werkt de inzet van straatcoaches erg goed, maar het stadsbestuur moet ook openstaan voor de realiteit dat in sommige buurten een andere aanpak van overlast nodig is. Soms is het opzetten van een jongerencentrum of een hangplek nuttiger dan het inzetten van extra toezicht."

De straatcoaches zijn in dienst van een privaat beveiligingsbedrijf waarbinnen veel veranderingen gaande zijn. Veel straatcoaches blijven ook maar kort werkzaam in deze functie, wat slecht is voor de kwaliteit. Ivens: "Een straatcoach is een volwaardige baan en hoor ook zo behandeld te worden. Ze helpen de politie om de samenleving veiliger te maken en horen dan ook niet in dienst bij een private partij te zijn. Door alle straatcoaches een zinvolle invulling van hun werk te geven en hen direct onder de verantwoordelijkheid van de politie te plaatsen, kunnen we wellicht de kwaliteit en werkvreugde van een straatcoach fors verbeteren."

Enkele maanden geleden vroeg Ivens al om een evaluatie van de inzet van toezichthouders in de openbare ruimte maar kreeg die niet. Op 24 maart gaat hij hierover in debat met de burgemeester om alsnog aan te dringen op deze evaluatie. Ivens: "De burgemeester kan nu niet langer stilzitten en de stadsdelen zelf maar laten uitzoeken hoe ze de buurten veiliger kunnen maken. We moeten aangeven wat de succesfactoren van straattoezicht zijn en zorgen dat er goed maatwerk geboden kan worden."