Landschap Noord-Holland


Persbericht

Heiloo, 23 februari 2011

Help mee zwerfvuil opruimen op het Balgzand
Grote schoonmaak bij Den Helder voor de start van het broedseizoen

Het broedseizoen staat voor de deur. Landschap Noord-Holland zoekt vrijwilligers om het zwerfvuil op het wad en de dijk bij het natuurgebied Balgzand op te ruimen. Dat gebeurt dit jaar op zaterdag 5 maart van 10.00 tot 17.00 uur. Een mooie manier om de natuur eens op een andere manier te verkennen.

De eerste lepelaars zijn alweer uit het zuiden aangekomen en vogels als visdieven zullen binnenkort volgen. Het Balgzand aan de rand van de Waddenzee tussen Den Helder en Wieringen is een plek waar veel soorten broeden. Andere vogels gebruiken het gebied als tussenstop om aan te sterken op hun tocht naar het noorden. Het zwerfvuil dat de afgelopen maanden is komen aanwaaien of dat is aangespoeld kan de vogels veel schade berokkenen. Ze kunnen verstrikt raken in netten of rommel opeten, met vervelende gevolgen. En het is natuurlijk ook geen fraai gezicht, al die troep in een natuurgebied.

Een halve of een hele dag helpen
Normaal is dit gebied niet toegankelijk maar nu staat de toegangspoort om 10.00 uur voor iedereen open die wil helpen opruimen. Maak er een leuke familiedag van of nodig je collega's uit. Een halve dag meewerken kan ook. Kom dan om 13.00 uur naar 't Kuitje. Landschap Noord-Holland zorgt voor transport vanaf 't Kuitje, eten en drinken en voor voldoende werkmateriaal.

We verzamelen om 10.00 en 13.00 uur bij Natuurinformatiecentrum 't Kuitje. Dat ligt aan de Oostoeverweg 80 in Den Helder. Het is te vinden vlak voor de ingang van de Marine, op industrieterrein Oostoever en is met borden goed aangegeven. Trek laarzen en oude (regen)kleding aan. Aanmelden is gewenst en kan via www.landschapnoordholland.nl/de-natuur-in of telefonisch op 0223-612555. Wilt u op het laatste moment meedoen, dan kan dat ook. Neem dan wel zelf uw eten en drinken mee. De afgelopen jaren was de jaarlijkse zwerfvuildag een groot succes! Foto Jan Zijp.

Noot voor redacties



Landschap Noord-Holland