Ingezonden persbericht

Feestelijke viering zilveren ambtsjubileum in Rotterdamse Kathedraal

Mgr Dick Verbakel 25 jaar priester

Rotterdam, 5 maart 2011 - Zaterdag 5 maart herdacht Vicaris - Generaal Dr. H. A. Verbakel in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal te Rotterdam tijdens een feestelijke viering het feit dat hij 25 jaar geleden door Mgr R. Ph. Bär tot priester werd gewijd. Bisschop A.H. van Luyn sdb was de hoofdcelebrant, in concelebratie met onder meer Kardinaal A. Simonis en de hulpbisschoppen J. van Burgsteden s.s.s, dr. E. de Jong en T. Hoogeboom. Vanuit de burgerlijke overheid waren aanwezig Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland
J. Franssen, oud-minister Mr. Dr. E. Hirsch Ballin en oud-staatssecretaris Dr. S. van Eijck.

Op 1 maart 2011 vierde Mgr Verbakel zijn 25-jarig priesterjubileum te midden van collega-priesters tijdens een diocesane retraite in de abdij van Egmond. Zondag 6 maart gaat hij voor in een Eucharistieviering in zijn geboortedorp Bleiswijk.

In zijn begroeting aan het begin van de H. Mis op 5 maart sprak Mr. J. C.G.M. Bakker, algemeen econoom van bisdom Rotterdam, over een 'zilveren jubileum met een gouden randje': 'de taakstelling van een vicaris-generaal is geen gemakkelijke, zeker niet in het huidig tijdsgewricht met daarbij alle uitdagingen welke op ons afkomen en het is juist daarom geenszins overdreven om te stellen dat er soms sprake is van tropenjaren. Zoals u weet, tellen die dubbel. Vijftig dus. En goud.'

Mgr. Van Luyn, apostolisch administrator van bisdom Rotterdam, ging in zijn homilie in op de lezingen die de jubilaris had uitgekozen (Jesaja 61,1-3a en Matteüs 5,13-16), in het bijzonder de zending die ieder heeft meegekregen door het zout der aarde en het licht van de wereld te zijn, waarbij het zout staat voor de goede eigenschappen, en het licht voor de goede werken. 'Wij allen moeten getuigen van de Blijde Boodschap, net als de heilige Laurentius, martelaar en patroonheilige van bisdom Rotterdam, deed in zijn moeilijke laatste momenten: 'Voor mij is de nacht niet duister. Alles wordt helder in het Licht'.

Vicaris Verbakel blikte in zijn dankwoord terug op zijn roepingsgeschiedenis, en zei dankbaar te zijn 'jegens de Heer van alle leven' die hem geroepen had. Hij voelde een innerlijke noodzaak tot antwoorden, maar dat antwoord was niet vanzelfsprekend. 'Ik dacht vaak: "Ja, maar nog maar even niet",', omdat hij 'had geaarzeld, getwijfeld aan eigen capaciteiten. Nu terugkijkend weet ik al die jaren niet alleen te zijn gegaan. God heeft mij Zijn zegen niet onthouden.' De vicaris-generaal keek ook vooruit, en merkte op dat hij nu ruim twaalf jaar vicaris is bij Mgr. Van Luyn, en dat het voor hen beiden wennen zal zijn als er binnenkort een einde komt aan deze samenwerking. Hij dankte Mgr. Van Luyn voor de verbondenheid en trouw in al die jaren.
Na de viering volgde een receptie waar honderden belangstellenden uit binnen- en buitenland de jubilaris feliciteerden.

Een vicaris-generaal in een bisdom is de algemene vervanger van de bisschop en staat hem bij in zijn dagelijkse werkzaamheden. Mgr. Verbakel, sinds 1 januari 1997 werkzaam als vicaris, werkt samen met de bisschop en de algemeen econoom in het diocesaan bestuurscollege om het beleid van het bisdom uit te zetten. Dat gaat over beleidsvragen rond parochiesamenwerking, catechese, diaconie, migrantengemeenschappen, maar ook over het benoemingenbeleid.

Hij werd op 1 maart 1986 door Mgr. R. Ph. Bär, destijds bisschop van Rotterdam, tot priester gewijd in Naaldwijk. "Op enig moment kwam ik tot het besef dat het vinden van mijn weg in de kerk in het priesterschap lag. Dat is een fundamenteel besluit waar woorden aanhangen die best lastig zijn uit te leggen. Want wat is een roeping? Een ervaring dat je wordt uitgenodigd en uitgedaagd. Het klassieke beeld is dat van de herder en zijn schapen. Het is voor mij eerder een wisselwerking. Het is goed voor de herder te beseffen dat er veel kracht in de kudde zit. Maar hij moet er wel voor zorgen dat hij richting geeft. In die zin is een priester letterlijk een voor-ganger. Dat gaat niet ten koste van de roeping. Het gaat erom als priester dienstbaar te zijn." aldus de vicaris.

(662 woorden)

Einde bericht

---

Noot voor de redactie /