"ALLA PRIMA " schilderijententoonstelling

Op zaterdag 5 en zondag 6 maart 2011 gaat onze tweejaarlijkse overzichtstentoonstelling door in zaal "HEISCHUUR" Schuurhoven nr 2 te Oosthoven-Oud Turnhout. Wij zouden op Uw medewerking willen rekenen om hiernavolgende gegevens in een voor U en voor ons gepaste rubriek te willen weergeven. "ALLA PRIMA" is een schilderatelier van 11 kunstenaars, allen met een doorgedreven academische opleiding.
"ALLA PRIMA" betekent: de verf nat in nat op het doek aanbrengen, zodat overgangen gemaakt worden tussen verschillende kleuren door het mengen of verbinden op het doek. Vermits deze techniek enkel " nat in nat" gebeurt, speelt het drogingsproces van de verf hier natuurlijk een rol.
Het is reeds vanaf 1999, dat de meeste leden elkaar leerden kennen in de kunstacademie van Turnhout . Zij genoten een intensieve schildersopleiding in al zijn facetten. Ook door talrijke bezoeken aan musea, en de kennis van "kunstgeschiedenis" heeft er mede toe geleid, dat ieder zijn/haar schildersrichting oordeelkundig heeft kunnen bepalen. Het vergelijken van deze keuzes is op zichzelf al boeiend om deze tentoonstelling te bezoeken
"ALLA PRIMA" schildert om de drie weken in hun atelier in de patriottenstraat te Turnhout. Zij exposeerden reeds enkele malen in "de warande", en namen reeds deel aan vele individuele of groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ieder jaar tijdens de week van de amateurkunsten kan je hun live aan het werk zien op hun opendeurdag.
Alle 11 zijn het passionele schilders met hun eigen persoonlijkheid. Zo onderscheiden wij:

LISETTE BAELEMANS uit Turnhout

---
Met een eigen galerijtje tegenover de grot van het Turnhoutse Begijnhof, toont Lisette de "echte" alla-prima techniek. Haar werken zijn vooral een uiting van haar gevoelens, die ze op een intuitieve mannier op doek brengt."Kunst voor het Leven", en "Leven voor de Kunst" is haar motto. Vooral haar inspiratie uit bloemen geeft een innerlijke drang om iets moois te scheppen.

ELLY CELIE uit Beerse

---------------------------------
Elly bouwt haar olieverfschilderijen op rond verschillende thema's. Haar inspiratiebron is o.a. de dynamiek in de schaatssport, vanwege de houdingen en bewegingen van het lichaam, en de snelheid, die in het werk gevat moet worden. Portretten schilderen is haar geliefd onderwerp, maar ook architecturale onderwerpen met strakke lijnen en perspectieven.

FONS GIELEN uit Kasterlee

---------------------------------------
Toont vrije olieverfschilderijen, rond thema's als fantasie, abstraktie, en diepe natuur. De mythologie en het oneindige heelal met al zijn geheimen inspireren hem, en leveren een verrassend beeld aan de toeschouwer. Zijn gave om zijn kleurenkennis vakkundig te ontleden en ook toe te passen , zelfs op een intuitieve mannier, maakt van hem een uniek kunstenaar

MARIANNE SMITS uit Tilburg

----------------------------------------
Haar schilderijen liggen zeer gevoelig bij de toeschouwer. Bloemen en Stillevens, maar soms ook landschappen, kortom alles waar romantiek uitstraalt. Zij past de "alla prima" techniek toe, en is gepassionneerd door de kunstgeschiedenis; vandaar ook haar talrijke bezoeken aan musea en tentoonstellingen. Wellicht haalt ze daar die unieke inspiratie.

REMY STERKENS uit Turnhout

-------------------------------------------
Brengt de verf glacerend aan , dus nat over droog. De schriftuur in zijn werken getuigen van zijn aparte tekenkunst, dit zowel in zijn portretten als zijn architechtonisch opgebouwde composities, vooral van turnhoutse gebouwen (zijn onderwerp tegen 2012) Hij is geinspireerd door "Lionel Feininger", die architekt-schilder was.Tegenwoordig is hij zich tevens aan het bekwamen in tempera- en casseinetechnieken.

ANJA VAN GOOL uit Baarle Nassau

---
Is uit een kunstnaarsfamilie afkomstig. Anja is een "echte" alla prima kunstenares. Zij was in 2007 laureate van de stad Turnhout. Het steeds opnieuw wegschrapen van, en het weer aanbrengen van de verf; het tegen elkaar afzetten van kleur, het wroeten met de materie, maar ook het penseelgebruik siert haar; steeds uitgaande van gevoel en intensiteit. Zij is vooral geinspireerd door de natuur en organische stillevens.

FRANS VAN DEUREN uit Merksplas

---
Frans is een kunstenaar, die kijkend wil schilderen; hij wil het schilderen "van altijd" beoefenen, maar toch weer anders. Vooral landschappen inspireren hem. Hij zet ze op doek met zijn aparte verftoets. De toeschouwer kan genieten van zijn werk. Hij schildert figuratieve of abstrakte schilderijen, die vragen om bekeken te worden.

JOYCE VAN STRIEN uit Turnhout

---
Buiten haar scholing in de academie van Turnhout volgde zij tekenen en schilderen in Zurich, vrije grafiek in Frankrijk, grafiek in Arendonk,en beeldhouwkunst te Turnhout. Joyce schildert zeer kleurrijke werken, liefst op groot formaat, die liefst een lichte ruimte vragen. Zij is vooral geinspireerd door bosrijke omgevingen. Zij schildert lyrischabstract. figuratief met verfhuid, laag over laag, zodat de onderlagen voor verrassingen zorgen.

ANNEMIE VAN RAVENSTEYN van Retie

---
Annemie heeft een Turnhoutse roots, en is afkomstig van een familie met verschillende kunstenaars.. Zij schildert realistisch, figuratief, en romantisch. Zij schildert zowel portretten, figuren, als landschappelijke taferelen. Haar werken spreken voor zichzelf en weerspiegelen gemoedelijkheid en familiariteit. Kleur- licht- en schaduwtonen zijn perfekt op elkaar afgestemd.Haar schilderijen zijn een genot voor het oog.

MARIA GEUDENS van Turnhout

---------------------------------------------
Vanaf haar prille jeugd had zij reeds interesse voor tekenen en schilderen. Gestimuleerd door familie, vrienden, en leraars, begon zij eerst in een vriendenkring te tekenen en schilderen, maar naarmate de kennis vorderde boekte zij ook resultaten. Vanaf haar 56e jaar begon zij aan de turnhoutse academie afdeling schilderkunst, en momenteel volgt zij aldaar het laatste specialisatiejaar. Zij is een nieuw lid van "alla prima", maar wat een aanwinst!

EMMY IN'T VEN van Vlimmeren

---------------------------------------------
Emmy is een gedreven kunstenares, die van alle markten thuis is. Schilderen, aquarel, keramiek; het is voor haar een passie geworden.Door vervolmaking in het heilig graf , dynamo,in de schildersschool van Zoersel, in academies, de scherf, workshops en cursussen is zij in staat prachtige werkjes te toveren. Zij schildert zowel figuratief als abstrakt, maar dan op haar eigen kleurrijke mannier. Niet te verwonderen dat zij veel succes boekte op meer dan 10 manifestaties.




Ingezonden persbericht