Ingezonden persbericht



- NIEUWSAGENDA -

WOMEN INC. FESTIVAL 2011

Op zaterdag 5 en zondag 6 maart vindt voor de vierde keer het grote WOMEN Inc. Festival plaats in Amsterdam. Na een speciale opening op vrijdag 4 maart in de aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima, staat Pakhuis de Zwijger het weekend lang in het teken van talkshows, speeddatesessies, workshops, film, theater en muziek. Het festival vormt jaarlijks aan de vooravond van Internationale Vrouwendag dé plek en hét moment voor een actuele stand van zaken op het gebied van de emancipatie van vrouwen. Te gast zijn onder anderen: Marja van Bijsterveldt, Nabila Marhaben, Antoinette Beumer, Femke Halsema, Naima El Bezaz, Patricia Steur, Esther-Mirjam Sent, Aysel Erbudak en Ernestine Comvalius, Jan Heemskerk, Lavinia Meijer, Sarah Maple, Nazmiye Oral en Karsu Dönmez.

WOMEN Inc. Festival 2011
Zaterdag 5 maart:


- Opening: Persoonlijk gesprek minister Van Bijsterveldt & Uitreiking Pippi Langkous Award WOMEN Inc. opent haar festival met een persoonlijk gesprek met de minister van OCW, Marja van Bijsterveldt. Onder leiding van Anousha Nzume en Hadassah de Boer maakt het publiek kennis met haar. Aanvullend hierop overhandigt Daphne Bunskoek de Pippi Langkous Award aan een bekende vrouw die het afgelopen jaar het verschil heeft gemaakt. Vorig jaar ontving Daphne Bunskoek zelf de award.


- Talkshow Vrouwen: BOOMING BUSINESS
Een panel van topeconomen rekent in opdracht van WOMEN Inc. het huidige kabinetsbeleid door op het effect van de bezuinigingen op de kinderopvang en emancipatie- en diversiteitsprojecten. Nederland staat voor een enorme vergrijzing en de urgentie om duizenden banen in bijvoorbeeld de zorg te vervullen. Het arbeidspotentieel van vrouwen is hiervoor onontbeerlijk. 'First movers' in het bedrijfsleven en diverse economen weten het al langer: Vrouwen vormen de businesscase voor BV Nederland. Het is zelfs al in winstpercentages uitgedrukt: het bruto nationaal product stijgt met maar liefst 40 procent als het potentieel van vrouwen wordt aangeboord. Alleen de politiek loopt nog achter. Een gesprek onder leiding van Wouke van Scherrenburg met politici, economen en de top van het bedrijfsleven.


- Talkshow: Bestaat de vrouwelijke patiënt?
Jaarlijks zijn duizenden vrouwen slachtoffer van hart- en vaatziekten. Symptomen worden bij vrouwen vaak pas later herkend omdat onderzoek veelal wordt verricht op mannenlichamen. Terwijl de medische wereld de vrouwelijke patiënt niet snel herkend, wordt ze als consument wel goed gevonden. Een panel van artsen en wetenschappers gaat hierover in gesprek. De gespreksleider is Maria Henneman.


- Talkshow: Zorg voor mannen!
De roep om mannen in het onderwijs en de kinderopvang lijkt te verstommen na de zedenzaak waar Nederland eind vorig jaar door is opgeschrikt. Toch hebben kinderen ook mannelijke rolmodellen nodig voor hun ontwikkeling. Hoe gaan de mannelijke pioniers in het onderwijs en de kinderopvang om met vooroordelen?, wat is het huidige beleid van scholen en crèches en hoe gaan ouders hiermee om? Hadassah de Boer gaat hierover in gesprek.

Zondag 6 maart:


- Talkshow: De grote Stereotypen Show
In de WOMEN Inc. Talkshow: De grote Stereotypenshow bekijken reclamemakers, trendwatchers en rolmodellen of de vrouwbeelden in de media anno 2011 nog wel voldoen. Inmiddels kent bijna niemand meer de strijdlustige vrouw in tuinbroek, maar heeft de overbewuste vegamoeder met bakfiets aan terrein gewonnen. Ter plekke worden de huidige stereotypen gerestyled en aangevuld. Gespreksleider is Sarah Meuleman.

Zaterdag en zondag overig
Naast de talkshows biedt het festival speeddatesessies met verschillende (loopbaan)coaches. Er zijn verschillende workshops te volgen over bijvoorbeeld Geluk is een keus, Doe ik wat ik wil of sta ik stil? en Authentiek aan het werk. Tevens biedt WOMEN Inc. non-stop lokale heldinnen het podium om hun ideeën, projecten en passies te delen met het publiek. Hiermee wil WOMEN Inc. lokale initiatieven zichtbaar maken. Er zijn exposities van o.a. Patricia Steur en Sarah Maple, die beiden ook te gast zijn. Muziek wordt verzorgd door onder anderen: Nicole Bus, Eefje en Urita. Boogaerdt/ Van der Schoot en Jetty Mathurin bieden theater aan de bezoeker. Daarnaast kent WOMEN Inc, talloze partners die allen een inhoudelijke bijdrage leveren in de vorm van een talkshow, Q&A of presentatie. Dit zijn onder anderen: Marokko Media met de Opvoedmix.nl, Microsoft over het Nieuwe Werken, &Samhoud met de presentatie van het boek (S)Topvrouwen, Importante over Marokkaanse leidinggevende, nee bedankt!?, H ivos over vrouwenrechten internationaal en nog veel meer.

Kijk voor meer info op: www.womeninc.nl/festival

WOMEN Inc. Festival
WOMEN Inc. organiseert jaarlijks een groot festival in aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart. De eerdere festivaledities hebben bewezen dat WOMEN Inc. in staat is om krachtige netwerken te formeren en een grote diversiteit aan vrouwen en mannen bij elkaar te brengen. Aan alle festivals namen politici, zakenvrouwen, wetenschappers, lokale heldinnen, studenten, journalisten en activisten deel. Duizenden bezoekers vonden eerdere jaren hun weg naar de WOMEN Inc. Festivals. Ook bezocht een groot aantal bijzondere gasten de festivals, zoals: Prinses Maxima, voormalig minister Wouter Bos, schrijfster Karen Armstrong, Ghada Abdel Aal (de Egyptische Brigdet Jones), de voormalig Franse presidentskandidate Ségolène Royal, Neelie Kroes (eurocommissaris) en nog vele anderen.



Ingezonden persbericht