Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Doe mee, verlos de zee!
Help mee op zaterdag 5 maart

"Waar zijn alle jerrycans, netten, plastic flessen -bekertjes -doppen en zakken op het strand gebleven?" Wat betreft Doe mee, verlos de zee! behoort afval op het strand binnenkort tot de verleden tijd.

Op zaterdag 5 maart wordt op Texel het initiatief Doe mee, verlos de zee! gelanceerd. Doe mee, verlos de zee! is een initiatief dat mensen wil inspireren, enthousiasmeren en mobiliseren om samen de kust schoon te maken. Om dit te bereiken worden er door gemeente Texel bij 6 strandslagen mooie 'zeeafvalbakken' geplaatst die uitnodigen tot meedoen!

De eerste zeeafvalbak wordt zaterdag om 11:00 bij strandpaviljoen 'de Zeester' (paal 17) feestelijk in gebruik genomen door Wethouder Eric Hercules en initiatiefnemer Matthijs Lievaart (24 jaar). Na deze aftrap begint het jutten en zal het strand door alle aanwezigen een flinke opschoonbeurt krijgen. De gevonden troep kan vanaf dan terecht in de speciale Zeeafvalbak. De middag wordt afgesloten met een gezellige borrel op het strandpaviljoen. Jong en oud, iedereen is van harte uitgenodigd mee te doen! Vergeet niet een tas mee te nemen om het aangespoelde vuil in te verzamelen.

Meer informatie over Doe mee, verlos de zee! is te vinden op www.verlosdezee.nl

Achtergrond

Doe mee, verlos de zee! is ontstaan op de stranden van Goeree-Overflakkee. Kunstenaar en musicus Matthijs Lievaart verzamelde op De Kwade Hoek een berg zeeafval en plaatste daarbij een van juthout vervaardigd bordje met de slogan 'Doe mee, verlos de zee!'. Toen hij 2 weken later terug kwam was de berg tot zijn verbazing enorm gegroeid. Wandelaars hadden in grote getale gehoor gegeven aan de oproep!

De berg werd af en toe verwijderd door de boswachters van Natuurmonumenten, die geen idee hadden wie hier achter zat. Na enkele maanden plaatsten zij er een houten bak en bevestigden daarop het oorspronkelijke bordje. Matthijs heeft daarop contact gezocht met Natuurmonumenten en een mooie samenwerking volgde.

Vanwege het succes van het initiatief op De Kwade Hoek heeft Matthijs besloten van Doe mee, verlos de zee! een landelijk initiatief te maken. Texel heeft zich als eerste gemeente aan het initiatief verbonden.

Meer informatie is te vinden op www.verlosdezee.nl



Ingezonden persbericht