Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 28 februari 2011

Reinbert de Leeuw en Barbara Hannigan met Frans poëtisch liederenprogramma

Pianist Reinbert de Leeuw en sopraan Barbara Hannigan geven zaterdag 5 maart een concert dat geheel in het teken staat van het Franse lied rond 1900. Op het programma staan onder andere liederen van Duparc, Chausson en Hahn, grootmeesters van het melancholieke gevoel.

Reinbert de Leeuw en Barbara Hannigan zijn vooral bekend vanwege hun muzikale wapenfeiten op het gebied van nieuwe muziek, Nederlandse muziek, opera en orkestmuziek. Minder bekend is dat deze twee grote artiesten regelmatig met elkaar optreden en optimaal op elkaar zijn ingespeeld. Samen stelden ze een poëtisch, Frans getint liedrecital samen, met laat negentiende en begin twintigste-eeuwse werken.

Henri Duparc en Ernest Chausson gelden als de grootste Franse liederencomponist uit de late negentiende eeuw. Minder bekend, maar zeker zo mooi zijn de liederen van Gustave Charpentier en de weinig gehoorde cyclus 'Les feuilles blessées', die Reynaldo Hahn tussen 1901 en 1906 componeerde. Het programma sluit ook naadloos aan op 'obsessie' die Reinbert de Leeuw naar eigen zeggen heeft voor muziek van rond 1900. Ook zijn beroemde interpretatie van de pianomuziek van Erik Satie past in diezelfde gedrevenheid.

In een interview heeft Barbara Hannigan de samenwerking met Reinbert de Leeuw en de aanleiding van het programma toegelicht: 'In 1999 werkten wij voor het eerst samen in Louis Andriessens opera Writing to Vermeer. Enkele jaren later vroeg hij me voor een recital met liederen uit de laatromantiek. Een wereld vol Sehnsucht. Nu heeft hij dit Franse programma samengesteld, dezelfde periode, met Wagner-invloeden, maar een andere lyriek. Als dirigent heeft Reinbert mij met repertoire in aanraking gebracht dat me erg dierbaar is geworden. Als pianist heeft hij me een klankwereld binnengeleid die ik normaal gesproken zelf nooit zou hebben ontdekt.' Barbara Hannigan, sopraan
Reinbert de Leeuw, piano

Liederen van Duparc, Chausson, Hahn en Charpentier Locatie: Vredenburg Leeuwenbergh
Datum: zaterdag 5 maart
Aanvang: 20.00 uur
Prijs: ¤ 24,- / CJP en U-Paas ¤ 19,-