HistoFun: Avondrondleiding 'Dordrecht in het DONKER'


DORDRECHT, 20110228 -- Dordrecht is een belangrijke historische stad waar bovendien veel monumentale gebouwen goed bewaard zijn gebleven. En om bezoekers ook 's avonds van dit prachtige erfgoed te laten genieten heeft de gemeente met een ingenieus lichtplan haar monumenten aangelicht. Daarnaast hebben bruggen en steigers groene en blauwe verlichting gekregen om Dordrecht als historische waterstad te markeren. Zo kan Dordrecht in nachtelijke sfeer volop worden bewonderd en is het ook in het donker verrassend mooi. Dat is de reden dat HistoFun de stadswandeling "Dordrecht in het Donker" heeft ontwikkeld.

Dordrecht-enthousiast en amateur-archeoloog Alexandre van den Berg is de gids op deze avondrondleiding en neemt de bezoekers mee door ‘zijn’ stad. Hij laat prachtig uitgelichte kerken en havens zien, maar gaat met hen ook langs de donkere Dordtse steegjes, waar hij vertelt over de soms ‘duistere’ historie van Dordrecht.

Dordrecht: Hollands oudste stad

Dordrecht was in de Middeleeuwen het kruispunt van de handel: doordat de Maas, de Noord en de Merwede er samenkomen was Dordrecht een machtige stad in de Middeleeuwen. Het is de oudste stad van Holland (nee, niet Nederland!) omdat het in 1220 al stadsrechten kreeg. De bloeitijd van Dordt, zoals het ook wel genoemd wordt, was eind dertiende eeuw omdat er toen stapelrecht werd verleend: Dordrecht werd een verplichte overslaghaven en alle handel moest in de stad worden gelost en te koop aangeboden.

Maar ook later had Dordrecht een belangrijke plaats in de Nederlandse geschiedenis: in 1572 kwam in Dordrecht de Eerste Vrije Statenvergadering bijeen; de Synode van Dordrecht (1618-1619) vond er plaats; Johan de Witt was er raadspensionaris en ook een eeuw later voerde Dordrecht een scherpe anti-stadhouderlijke koers. Daarnaast speelde Dordrecht een belangrijke rol in de verdediging van Holland als garnizoensstad.

Informatie over de wandeling:
De avond-wandeling begint en eindigt in 'De Vreemde Eend'. Na afloop kunnen bezoekers onder het genot van een kop koffie of warme choco gezellig met de gids napraten in ‘De Vreemde Eend‘.
Wanneer: vrijdag- en zaterdagavond, 5, 6, 19 en 20 maart
Tijd: 19-20.30 uur (verzamelen om 18.45 uur).
Waar: Verzamelen in De Vreemde Eend, Bagijnhof 27, Dordrecht (bezoekers komen hier ook weer terug na de rondleiding).
Kosten: €16 (incl. 1 consumptie na afloop). Vooraf on-line te boeken via de HistoFun website.

Over HistoFun:
HistoFun verzorgt rondleidingen, excursies, lezingen en cursussen voor wie geïnteresseerd is in het rijke verleden van Nederland.