KRO

KRO Brandpunt: Wat gebeurt er als je in handen valt van Khadaffi?

Uitzenddatum: 06/03/2011

Aanstaande zondag (22.15 uur, Ned.2) laat KRO Brandpunt zien wat er kan gebeuren als je, net als de drie Nederlandse militairen, in handen valt van de nietsontziende Libische dictator. Verder in Brandpunt een reportage over de noodzaak om gruwelijk misbruik van dieren serieus aan te pakken. Veel daders van sadisme tegen dieren blijken namelijk over te gaan op ernstig geweld tegen mensen. Tot slot: hoe stijlloos, grof en lomp zijn Nederlanders? Fons de Poel vraagt het de Belgische publicist van het boekje `Tot het Nederlandse volk'.

IN DE KLAUWEN VAN KHADAFFI
Deze week vielen 3 Nederlandse militairen bij een bevrijdingsactie in handen van Libische strijders. Een horrorscenario, waar ze in Zwitserland over kunnen meepraten. 2 jaar geleden liet kolonel Moammar Khadaffi na een diplomatieke rel 2 Zwitserse zakenmensen gijzelen. Er was uiteindelijk heel veel geld, heel veel geduld en en openlijke knieval voor nodig om ze weer vrij te krijgen.

SPEUREN NAAR HET BEEST
Een lammetje met de ingewanden uit zijn lijf over een verkeersbord gehangen, een pony waarvan de geslachtdelen zijn weggesneden. Vreselijke voorbeelden van sadisme op dieren die ieder jaar in Nederland voorkomen. De politie komt erbij maar doet niets. Te weinig tijd, te weinig geld, niet belangrijk genoeg. Het zijn maar dieren. Allemaal argumenten om geen forensisch onderzoek in te stellen. Begrijpelijk misschien, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het merendeel van de daders die begint met het gruwelijk afslachten van dieren uiteindelijk ook mensen te grazen neemt. Een reportage van Aart Zeeman over de noodzaak om sadisme op dieren serieus te gaan onderzoeken.

DIE VRESELIJKE HOLLANDERS
In de week dat nog maar weer eens duidelijk werd hoe verdeeld Nederland politiek gezien is, wordt ons een spiegel voorgehouden door de Belgische publicist Geert van Istendael. In zijn boekje `Tot het Nederlandse volk' rekent hij af met alle eigenschappen waar wij trots op zijn. Tolerantie, het open debat, het individualisme: het is allemaal kolder. Nederlanders zijn grof, lomp en stijlloos. Kuddedieren, die het gevoel voor goede smaak al lang geleden verloren zijn. Tijdens een autorit van Nederland naar België wast Van Istendael Fons de Poel eens flink de oren.

KRO Brandpunt, zondag 6 maart om 22.15 uur bij de KRO op Nederland 2.