Ingezonden persbericht



Noord Nederlands Toneel presenteert Teiresias
Theatervoorstelling over de staat van blindheid met blinde en ziende acteurs

Op 6 maart gaat in de Stadsschouwburg Groningen de voorstelling Teiresias in première van het Noord Nederlands Toneel. Het gezelschap brengt hiermee een nieuwe, Griekse tragedie waarin blinde en ziende acteurs het verhaal vertellen van de blinde ziener Teiresias. Artistiek leider Ola Mafaalani en schrijver Ko van den Bosch vermengen verhalen uit de oudheid met de kennis van nu met als resultaat een 'nieuwe klassieker' voor blinden én zienden.

Teiresias is een Grieks drama met de intimiteit van een keukentafelgesprek. Mafaalani spreekt hierin over de staat van blindheid; een gesprek in de nacht waarin een aantal blinden en zienden omzwervingen maken langs mythes, dagelijkse levens en dromen. Het verhaalt over Athene die Teiresias in een flits verblindt omdat hij haar naakt zag baden. In ruil voor zijn ooglicht kreeg hij de gave om in het geluid van de vogels de wil van de goden te kennen. Uit medeleven schonk Zeus hem nog zeven levens 'extra' toe, Teiresias leeft daarmee zeven keer langer dan ieder ander mens. Als Teiresias door een speling van het lot zijn zicht terugkrijgt raakt hij in de war. Hij wil zijn blinde leven terug waarin hij zich thuis voelde.

De vraag die tussen zienden en blinden overblijft: wat zegt het hebben of niet hebben van zicht over de essentie van de mens? Één ruimte, één verhaal, één belevenis, waar je voor de duur van de voorstelling even vergeet wie wel en wie niet kan zien.

Speeldata
Première Stadsschouwburg Groningen: zo 6 maart 16.00u Try-outs Stadsschouwburg Groningen: do 3 t/m za 5 maart 20.15u Stadsschouwburg Groningen: di 8 t/m za 12 maart 20.15u, di 15 t/m za 19 maart 20.15u Stadsschouwburg Utrecht: ma 28 t/m di 29 maart 20.00u Stadsschouwburg Amsterdam: di 17 t/m wo 18 mei 20.30u


---



Ingezonden persbericht