KNHS

Hengsten in hoofdrol tijdens KNHS Indoor Kampioenschappen dressuur

6 maart 2011

ERMELO (KNHS) - Maar liefst drie van de vier KNHS indoor-kampioenschaptitels die dit weekeinde, onder goede publieke belangstelling, in het KNHS centrum te Ermelo voor de dressuurruiters op het spel stonden werden veroverd door KWPN goedgekeurde hengsten. In de klasse ZZ-Licht was het Laurens van Lieren (Stad aan het Haringvliet) die met Presidents Wonderboy (v. Raimon) de hoogste eer opeiste. In de klasse ZZ-Zwaar ging de kampioenstitel naar Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) met Wynton (v. Jazz) en bij de 'zware motoren', het kampioenschap op Grand Prix niveau in de Zware Tour veroverde Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met IPS Tango (v. Jazz) het kampioenslint. Zijn eerste op dit niveau. Het kampioenschap Lichte Tour ging naar Lynne Maas (Schiedam) met Salo (v. Ferro). Ooit geboren als hengst, maar Salo gaat nu door het leven als ruin.

In de klasse ZZ-Licht, ZZ-Zwaar en in de Lichte Tour waren de beste acht in iedere klasse na twee wedstrijden startgerechtigd in de finale. Op Grand Prix niveau werd het kampioenschap over twee wedstrijden beslist. Nadat de combinaties twee, dan wel drie wedstrijden hadden gereden werden de gescoorde percentages per wedstrijd bij elkaar opgeteld en gedeeld door twee c.q. drie en zo werd de einduitslag van het kampioenschap berekend.

ZZ-Licht

De voorzitter van de jury, mw. P. Nispen, zag in de klasse ZZ-Licht in Laurens van Lieren de terechte winnaar. "Ik vond het een zeer gedegen gereden proef, die zeer exact werd uitgevoerd. De hengst Wonderboy bleef gedurende de gehele proef heel mooi boven in het front. Misschien had hij iets actiever mogen zijn - je hoort mij niet zeggen met meer impuls, maar net iets flitsender. Aan de andere kant was het beeld steeds uiterst ontspannen en bleven foutjes uit. Deze foutjes werden wel gemaakt door Emmelie Scholtens (Schijndel), die tweede werd, maar aan de andere kant toonde Westenwind - ook een KWPN goedgekeurde hengst met als vader Flemmingh - zeer fraaie onderdelen. Lotje Schoots (Abcoude) stelde de Oscar-dochter Zarah voor en werd daarmee derde. Bij deze combinatie trof ik hele mooie momenten aan, die mede werden versterkt door het zeer ontspannen beeld dat deze combinatie toonde. Opvallend goed vond ik het gebruik van het achterbeen. Jammer dan weer is dat de merrie net even de laatste uitstraling mist", aldus mw. P. Nispen.
Laurens van Lieren was erg ingenomen met deze overwinning. "In 2005, 2006 en 2007 maakte ik deel uit van het Nederlandse dressuurteam en toen werd het stil om mij heen. Ik hoop met deze hengst over twee jaar weer volledig aansluiting te hebben gevonden bij de Nederlandse top", aldus Van Lieren, voor wie deze overwinning toch als een verrassing kwam. "In de selectiewedstrijden hebben we goed gepresteerd, maar in de halve finale was ik niet bovenin het klassement te vinden. Ik voelde wel dat de vorm er aan zat te komen en gelukkig is dat hier in Ermelo bewaarheid. Aan de andere kant heb ik misschien het geluk iets aan mijn zijde gehad. Dominique Fillion en Tommie Visser presteerden in de tweede wedstrijd tegenvallend en Lotje Schoots in de eerste. In die twee wedstrijden heb ik geen steekje laten vallen en wist daarbij ook beide malen Emmelie Scholtens achter mij te houden. Dat lukte ook in de Kür. Ik ben echt verschrikkelijk blij met deze zege", aldus de 29-jarige Van Lieren.

ZZ-Zwaar

In de klasse ZZ-Zwaar fungeerde Ellen van den Berg als voorzitter van de jury. "We hebben naar een mooie wedstrijd zitten kijken, waarin we een sterke kopgroep hadden. Madeleine Witte-Vrees reed met Wynton echt voor de zege en nam daarbij de nodige risico's. Als je het schouderbinnenwaarts naar links neemt, dat uitgevoerd werd op de binnenhoefslag, dan zag je een bijna perfect uitgevoerde oefening, waar ik heel gemakkelijk een negen kon geven. Dat is echt een onderdeel met een hoge moeilijkheidsgraad en als dat zo goed wordt uitgevoerd dan is dat genieten", aldus Ellen van den Berg, die voor alle onderdelen bijna steeds het cijfer acht kon geven. Op de uitgestrekte stap had de voorzitter van de jury nog wel een kleine bemerking. "Die had iets geprononceerder uitgevoerd mogen worden".
Angela Krooswijk (Prinsenbeek) behaalde met Revino de tweede plaats. "Deze combinatie blinkt uit in het exact rijden van de proef. Daarbij heeft zij in de Kür hele mooie passende muziek, waarbij de muzikale accenten de rijkunstige accenten ondersteunen. Wynton en Revino zijn twee geheel van elkaar verschillende paarden, maar Angela blijft er voor rijden en dat scoort", aldus Van den Berg. Adelinde Cornelissen (Nijkerk), die aan de start verscheen met de Jazz-dochter Tiara, eindigde als derde. "In de galopreprises toonde de combinatie steeds hele mooie momenten. Zo waren de appuyementen mooi, net als de verruimingen. In de series was het beeld iets wisselend, terwijl de pirouettes iets gezetter uitgevoerd zouden mogen worden", aldus Van den Berg.
Madeleine Witte was zeer tevreden. "We hebben alle drie de wedstrijden weten te winnen en dat geeft deze titel toch extra glans. Ik zie dit kampioenschap dan ook als een bevestiging van de kwaliteiten van Wynton. Dit paard moet echter nog acht jaar worden en daardoor had ik het gevoel dat hij in de Kür iets moe aanvoelde. Maar zijn talent is onmiskenbaar!", aldus Madeleine, die deze titel zag als een uitermate fraaie afsluiting van een ijzersterk winterseizoen.

Lichte Tour

In de finalewedstrijd van het KNHS kampioenschap Lichte Tour, die net als de andere vier kampioenschappen bestond uit een Kür op muziek, speelde de spanning bij mening combinatie een belangrijke rol. Er viel vaak een foutje te constateren, waarvan de oorzaak in spanning gezocht diende te worden. "Lynne Maas reed met Salo een zeer sterke Kür. Steeds liep het paard mooi 'bergop'. De changementen werden mooi recht gesprongen en daarbij werden ze ook hoog gesprongen. Echt top", aldus juryvoorzitter Mara van Hoey-Smith. In de ogen van Van Hoey had Lyne Maas veel gewaagd door de risico's tijdens haar rit niet uit de weg te gaan, maar ze juist op te zoeken, waardoor in haar ogen het gezegde 'wie waagt die wint' weer eens opgeld deed.
Angela Krooswijk stuurde in deze klasse Flash (v. Fidermark) naar de tweede plaats. "Krooswijk vermeed de risico's en reed daardoor als enige van de acht deelnemers een foutloze proef. Gedurende de gehele proef bleef er een mooi en vriendelijk beeld te zien, maar dan kom je, omdat het allemaal iets vlakker is, wel steeds op het cijfer zeven uit in plaats van de acht zoals we die wel kwijtkonden bij Maas", aldus Van Hoey.
Ook in deze wedstrijd was er een derde plek voor Adelinde Cornelissen, maar nu met de van Olivi afstammende Ulissa. "Misschien was Adelinde voor mij wel de verrassing van dit kampioenschap. De combinatie begon heel mooi, maar het was net alsof ze aan het einde net te veel verplichte oefeningen nog moest laten zien. Daardoor werden de pirouettes iets te groot en ging het in de galop iets te hard. Dit was een Kür die zo had moeten eindigen als hij begon, dan had ze hogere punten gekregen", was de mening van Van Hoey.
Lynne Maas vertelde na de huldiging dat ze nu, in tegenstelling tot anders, heel erg zenuwachtig was geweest. "Mijn paard Salo beschikt over heel veel power en ik moet nog leren dat iets beter te managen. Daardoor liet ik hem in de uitgestrekte onderdelen mogelijk iets te veel onder me uitlopen. Daarnaast speelden de hinderlijk binnenvallende lichtstralen mij parten. Die veroorzaken hele hel verlichte plekken op de bodem en daar wil mijn paard nogal eens iets angstig op reageren", aldus Lynne Maas.

Zware Tour

Het internationale dressuurjurylid Jan peeters fungeerde als voorzitter van de jury in de finale van de Zware Tour. "Het was een verademing deze jonge talenten te mogen jureren", stak Peeters direct van wal. Meteen gevolgd door een kritische opmerking aan het adres van de winnaar, Hans Peter Minderhoud met IPS Tango. "In de galop zou het paard zich nog iets ronder mogen maken en met iets meer ruimte door de baan gaan. De draf daarentegen is zeer goed, de passage is al bijna een negen en de pirouettes zijn ook uitstekend. Tango had duidelijk angst voor de lichtspelingen van de zon op de piste, maar Minderhoud loste dat perfect op. Ze gingen gewoon door met de proef, en dan zie je dat ervaring een enorme rol speelt", aldus Peeters. Over Marlies van Baalen (Brakel) met BMC Phoebe DVB was Peeters ook positief. "Dit paard is enorm sterk bewegend in de benen en heeft een uitermate fraaie manier van lopen. Omdat de hals van het paard niet langer is dan dat hij is moet Marlies tijdens het rijden heel veel aandacht blijven besteden aan het op lengte houden van de hals, en dat lukte deze keer heel goed. In de piaffe en passage presteert Phoebe zeer constant, alleen moet het paard in de changementen, en dan met name die om de pas, rechter blijven", aldus Peeters. Theo Hanzon (Nuland) liet in de ogen van Peeters vooral in het begin van zijn Kür sterke momenten zien. "De combinatie toonde zeer goed uitgevoerde appuyementen, maar wist dat sterke beeld niet vast te houden. In de piaffe toont het paard de draf op de plaats iets wevend, terwijl de pirouettes iets gezetter uitgevoerd hadden mogen worden. Diederik van Silfhout (Lunteren), die door mij exact hetzelfde werd gewaardeerd als Hanzon, toonde in zijn Kür een goede proef, met een sterke passage en galop. Het is alleen allemaal iets vlak en het paard zou in draf iets meer oprichting mogen tonen", aldus Peeters. Hans Peter Minderhoud merkte bij het binnenkomen dat zijn paard IPS Tango kijkerig en schrikachtig reageerde op de zonnevlekken in de piste. "Ik heb hem er eerst een paar maal doorheen gereden en toen dacht ik dat hij er aan gewend was. Verraste hij me in de proef verdorie toch nog tweemaal! Gelukkig heb ik enige ervaring en ben ik gewoon doorgereden. Het was geen gemakkelijk kampioenschap, want Tango weet dat hij een hengst is. Na mij kwamen nog twee merries en toen ik de losrijpiste verliet en naar de wedstrijdring ring ging was hij niet direct met zijn hoofd bij het werk. Op zaterdag verspeelde hij op die manier erg veel energie in de losrijpiste en was de benzine bijna op toen de wedstrijd begon. Ik ben heel erg tevreden, alhoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Tango wel eens een betere Kür heeft gelopen dan vandaag. In de galop kunnen we nog progressie boeken. De volgende wedstrijd voor ons is Indoor Brabant. Ik start Exquis Nadine in de wereldbeker en Tango in het bijprogramma en dan pas neem ik de beslissing of ik met Nadine of met Tango naar de wereldbeker finale in Leipzig ga", aldus Minderhoud.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Voor alle uitslagen zie:
http://www.knhs.nl/news.asp?pCatID=18213&CatID=18897&ppCatID=&ID=20723& style=0&zoomstyle=0&men

Uitslag finale ZZ-Licht:


1) Laurens van Lieren (Stad aan het Haringvliet) - President's Wonderboy (v. Ramon) - 70.28%

2) Emmelie Scholtens (Schijndel) - Westenwind (v. Flemmingh) - 68.63%
3) Lotje Schoots (Abcoude) - Zarah (v. Oscar) - 67.79%

Uitslag finale ZZ-Zwaar:


1) Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) - Wynton (v. Jazz) - 73.36%
2) Angela Krooswijk (Prinsenbeek) - Revino 2 (v. Rohdiamant) - 71.23%
3) Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Tara (v. Jazz) - 70.72%

Uitslag finale Lichte Tour:


1) Lynne Maas (Schiedam) - Salo (v. Ferro) - 73.50%
2) Angela Krooswijk - Flash (v. Fidermark) - 70.75%
3) Adelinde Cornelissen - Ulissa (v. Olivi) - 70.32%

Uitslag finale Zware Tour:


1) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - IPS Tango (v. Jazz) - 74.58%
2) Marlies van Baalen (Brakel) - BMC Phoebe DVB (v. Regazzoni) - 71.54%
3) Theo Hanzon (Nuland) - Spargo (v. Krack C) - 71.42%

Foto Hans Peter Minderhoud met Tango door: www.melissen.net