Ingezonden persbericht


'Singing Insects' veroveren Natuurmuseum

Ontdek de wondere wereld van de zingende insecten

De uit Taiwan afkomstige tentoonstelling Singing Insects brengt verschillende facetten van zingende insecten over de hele wereld in beeld. We weten eigenlijk nog erg weinig over deze fascinerende groep in het dierenrijk. Singing Insects geeft de bezoeker een idee van de diversiteit, het verspreidingsgebied, de levenscyclus en de zangkunsten van zingende insecten. De reizende expositie, die tot stand kwam in samenwerking met het Government Information Office van Taiwan, is te zien in het Natuurmuseum Nijmegen van 6 maart tot en met 22 mei 2011.

De expositie Singing Insects presenteert een verrassend breed en gevarieerd programma van insectengezang. Zingende insecten vind je niet alleen in warme vakantieoorden; ook in ons eigen koude kikkerlandje leven een groot aantal zingende sprinkhanen en krekels. De term 'singing insects' is een algemeen geaccepteerde term voor insecten die communiceren met geluidssignalen. Als bezoekers de tentoonstellingsruimte binnenlopen, horen ze meteen het ritmische en tsjirpende geluid van zingende insecten. Deze geluiden zijn bedoeld om een partner te vinden of te waarschuwen voor gevaar.

Tentoonstellingen over insecten beperken zich meestal tot de biologische kennis van deze diergroep. Singing Insects besteedt ook aandacht aan de rol van zingende insecten in verschillende culturen. Bezoekers krijgen een bredere kijk op de rol van insecten in de maatschappij en hun belangrijke bijdrage aan de wereldwijde biodiversiteit. Zonder insecten is er immers geen leven op aarde. Ook jeugdige bezoekers kunnen zich naar hartenlust vermaken met onder andere een interactieve speurtocht, het spel Krekel Gevecht en het Poppen Schaduw Theater.

Singing Insects was eerder te zien in het National Museum of Natural Science in Taiwan en reist nu door Europa. De expositie is in 2009 opgezet door studenten van de National Chung Hsing University in Taipei. De tentoongestelde voorwerpen worden gepresenteerd in vitrines van karton en de panelen zijn bedrukt met milieuvriendelijke inkt. De makers laten daarmee zien dat duurzame materialen uitstekend zijn toe te passen in tentoonstellingen. Singing Insects is in Nederland alleen te zien in het Natuurmuseum Nijmegen!

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: ¤ 4, - voor volwassenen, ¤ 2,50 voor kinderen en ¤ 3,- voor 65+. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl.