Ingezonden persbericht


Al volop carnavalskriebels te bespeuren in Maastricht!

Ontdek Carnaval in Maastricht!

Van zondag 6 t/m dinsdag 8 maart 2011 bruist het weer in Maastricht, dé carnavalsstad van Nederland. Drie dagen lang neemt de 'vorst der zotten' de stadsprins met prinselijk entourage en kolderiek protocol het voortouw in de carnavalsfestiviteiten en komt het vasteloavend vierend volk weer samen. Sinds de 11e van de 11e zijn er weer volop carnavalskriebels te bespeuren en is men druk in de weer met de kostuums, materialen en wagens voor de 'Boonte Störrem', de pleziermakende optocht op straat. En nu sinds afgelopen zondag bekend is dat Prins Maurice d'n 1e in 2011 voorgaat in carnavalvierend Maastrichtstad, kruipt het carnavalsbloed waar het niet gaan kan!

Carnaval in Maastricht betekent bijzonder veel aandacht en liefde voor het maken van de kostuums ('pekskes') en schmink. De meest prachtige creaties zijn voor iedereen te bewonderen op straat of maken hun opwachting tijdens de diverse optochten. Aangezien het Maastrichtse carnaval naar Rijnlandse traditie grotendeels buiten op straat plaatsvindt, is de stad volledig gehuld in de drie officiële kleuren; rood, geel en groen. Daarnaast zorgen 'Zate Hermeniekes' op bijna elke hoek van de straat voor voldoende sfeer en muziek.

LET OP: Voor inwoners van de stad vanzelfsprekend, maar voor bezoekers is het belangrijk om te weten dat verschillende bedrijven en instellingen aangepast openingstijden kennen tijdens carnaval. Zo zijn veel bedrijven, musea, culturele instellingen en winkels gesloten. Meer info: www.vvvmaastricht.eu/carnaval en www.tempeleers.nl .

Ontdek via de gratis te downloaden carnavalsroute ( www.vvvmaastricht.eu/carnaval ) al wandelend dé kleurrijke vasteloavend highlights van Maastricht! Dé carnavalstermen en -festiviteiten

De dag waarop het carnavalsseizoen met veel ceremonie officieel wordt geopend.

De 'vorst der zotten'. Prins Carnaval van Maastricht wordt in het geheim gekozen door een driemanschap, deeluitmakend van de "Kanzelarij raod" (protocolcommissie) van de carnavalsvereniging De Tempeleers.

De zaterdag vóór carnaval ontvangt de Prins om 15.11 uur uit handen van de burgemeester de sleutel van de stad. Daarmee draagt de burgemeester voor drie dagen symbolisch de macht aan hem over.

Zij verzorgen de muziek. Carnaval in Maastricht vindt voor een groot deel buiten, op straat, plaats en daar zijn dan ook de meeste Zate Hermeniekes te vinden.

Georganiseerd door de stadcarnavalsvereniging De Tempeleers vinden meerdere optochten plaats door de hele stad. De optocht bestaat uit een bonte verzameling van vaak gethematiseerde praalwagens, hermeniekes, carnavalsgroepen en -verenigingen.

Dé carnavalsgroet.

Het Garde regiment 'de Kachelpiepers' presenteert zich om 10.33 uur voor de woning van de Stadsprins ( 't Prinselek Pelies), waarna de prinselijke vlag wordt gehesen. Daarna volgt het inschieten van carnaval door 11 schoten te lossen met het 'Momus kanon' en het hijsen van het 'Mooswief' op het Vrijthof om 12.11 uur. Aansluitend start om 13.33 uur de grote carnavalsoptocht door de binnenstad van Maastricht.

De familieoptocht door het centrum van Maastricht start om 14.11 uur in de Hoogbrugstraat/Wyck.

Om 14.11 begint het 'Zate Hermeniekesconcours' op het Vrijthof. De Kinderkostuumwedstrijd barst om 14.33 los in de Sterzaal. Tenslotte wordt om 23.55 uur op het Vrijthof 't Mooswief' omlaag gehaald. Carnaval is afgelopen. Bijzonder: nieuwe 'Vasteloavend Panorama'

Op zondag 20 februari 2011 om 11.11 uur staat er iets unieks te gebeuren in Maastricht, niet alleen voor Maastricht maar voor heel Nederland: In café In den Ouden Vogelstruys aan het Vrijthof, wordt een wel heel bijzonder kunstwerk onthuld. Het 22 jaar (2X11) oude carnavalspanorama, gemaakt door de Maastrichtse kunstenaar Chrit Rousseau, wordt vervangen door een nieuw werk van maar liefst 64 m vervaardigd door kunstschilder Jack Vreeke uit Weert.

Onthulling grootste schilderij ooit over Maastricht!

Tout Maastricht zal bij de onthulling aanwezig zijn, vooral ook om te kijken of men er zelf ook op staat. En die kans is deze keer - gezien het groot aantal geportretteerde figuren - wel heel erg groot. In bijzijn van drie oud-burgemeesters, te weten Philip Houben, die 22 jaar geleden het werk van de voorganger van Vreeke onthulde, Gerd Leers, inmiddels minister van integratie en immigratie en Jan Mans, die bijna een jaar dienst deed als interim-burgervader, gaat op die dag het bijzondere kunstwerk van Jack Vreeke aan het Vollek van Mestreech en genodigden worden tentoongesteld. Uiteraard zal ook de huidige burgemeester van Maastricht, Onno Hoes en Albert Verlinde acte de presence geven. En niet minder belangrijk, zo vlak voor de macht drie dagen lang aan het volk is, zal de stadsprins 2011 en zijn Tempeleers niet ontbreken. Ook uitgenodigd zijn o.a. André Rieu, Maria van der Hoeven e.v.a., zij staan immers op ludieke wijze op de panelen. Joop Braakhekke heeft toegezegd te komen, daar het vorige panorama eenmalig de Struys heeft verlaten om te worden geëxposeerd in het toenmalige restaurant de Kersentuin in Amsterdam.

Het werk van Rousseau, geschilderd in die typische warme kleuren van de Maastrichtse kunstenaar, heeft 22 jaar lang een prachtig beeld gegeven van de sfeer en de types die de Maastrichtse carnaval zo bijzonder maken. Zijn werk gaat evenwel niet verloren. Met zijn goedkeuren gaat de Stichting Struys aon de Moer het conserveren en beheren om voor eeuwig en altijd te bewaren en te laten bewonderen door de toekomstige Maastrichtenaren en andere genieters. Het werk zal regelmatig worden uitgeleend tijdens de carnavalsperiode aan scholen, verzorgingshuizen of andere instellingen, die met dit bijzondere werk de carnavalssfeer van Maastricht willen tentoonstellen.

Informatie:
Zondag 20 februari 2011 om 11.11 uur - Café In den Ouden Vogelstruys - Vrijthof 15. Neem voor meer informatie contact op met persvoorlichter Han Scheuerman E: hscheuerman@hotmail.com / T: 06 53753650
Dé carnavals-locaties

Centraal Station
Het Centraal Station is elke dag voor veel carnavalsvierders dé startlocatie van de kleurrijke stoet richting hartje Maastricht. Daarnaast vindt hier zaterdag vóór carnaval om 13.11 uur het feestelijk onthaal van de Stadprins plaats, waarna de carnavaleske optocht van het station naar de Markt vertrekt voor de Sleuteloverdracht. Kijk voor de aangepaste dienstregeling van het openbaar vervoer van en naar Maastricht tijdens carnaval op www.ns.nl .

Markt/Stadhuis
In het Stadhuis vindt op zaterdag voorafgaande aan carnaval traditiegetrouw de officiële Sleuteloverdracht plaats. LET OP: De Sleuteloverdracht is alleen toegankelijk voor genodigden. Daarnaast start elke carnavalsavond vanaf de Markt de Cramignon om 20.33 uur. Iedereen is van harte welkom om mee te lopen achter de muziek van de Zate Hermeniekes aan.

't Mooswief
Dit monument, dat symbool staat voor het typische Maastrichtse marktvrouwtje, is vanaf de onthulling in 1953 door de Prins Carnaval Sjaak den ierste van de Tempeleers dé Patrones van de Mestreechter Vastelaovend. Van dit monument op de markt heeft men in de loop van de jaren een pop gemaakt, die op carnavalszondag na de elf kanonschoten wordt opgehangen op het Vrijthof. Op carnavalsdinsdag om 23.55 uur wordt het Mooswief omlaag gehaald. Carnaval is afgelopen.

Dominicanerkerk - selexyz dominicanen
De voormalige Dominicanerkerk (13e eeuw) heeft na de Franse bezetting verschillende functies doorstaan, waaronder ook als carnavalstempel. Menige carnavalsvierder heeft hier nog mooie herinneringen aan. Nu is de Dominicanerkerk in volle glorie te bewonderen als 'de mooiste boekhandel van de wereld (volgens The Guardian)'.

Vrijthof
Het Vrijthof is het bruisende hart tijdens carnaval in Maastricht. Naast het passeren van de carnavalsoptocht, het kleurrijke feestgedruis buiten en de vele drukbezochte cafeetjes vinden op het Vrijthof ook diverse speciale carnavalsfestiviteiten plaatst. Zo wordt hier carnaval officieel gestart door het inschieten van 'het Momus kanon' en het ophijsen van het 'Mooswief' op carnavalszondag. Ook eindigt carnaval hier met het neerhalen van het Mooswief op carnavalsdinsdag om 23.55. Op carnavalsdinsdag vindt hier tevens het 't Zate Hermeniekesconcours' plaats.

Momus & De Tempeleers
In Maastricht begint de manier waarop carnaval vandaag de dag gevierd wordt in 1839 met het oprichten van de Sociëteit 'Momus'. De 'Momus' moest het carnaval een meer georganiseerd karakter geven. Na de Tweede Wereldoorlog nam de carnavalsvereniging De Tempeleers deze taken van Momus over. Nog elk jaar wordt carnaval door de Tempeleers 'ingeschoten' met het Momus-kanon. Café De Momus heeft sinds jaren een horecafunctie en dient niet meer als " De Carnavalstempel" , maar er zijn nog genoeg verwijzingen naar de functie als tempel van de Vastenavond te ontdekken! Zo pronkt op het dak een "nar" en speelt het aantal van "11" , een verwijzing naar het aantal leden van de De Momus Sociëteit, een belangrijke rol. Zo telt het balkon 2*11 zuilen, maar kun je in het gebouw ook het aantal van "11" meerdere malen ontdekken. Ontdek jij ze allemaal?

Café In den Ouden Vogelstruys
Het vermeende oudste café (1474) van Maastricht, ook wel bekend als 'de Hoeskamer van Mestreech', is zeker een bezoek waard voor eenieder die de 'Mestreechter Geis' wil leren kennen en wil genieten van een échte Limburgse kop koffie (koffie met 'Elske'). Tijdens carnaval hangen er prachtige portretten van de diverse oud-stadsprinsen van Maastricht, met natuurlijk centraal een van de nieuwe Stadsprins. Nieuw dit jaar is het 64 m Struys-panorama van de Mestreechter Vasteloavend met een polonaise aan herkenbare personen en kleurrijke gebeurtenissen van Jack Vreeke , die vanaf 20 februari hier te bewonderen zal zijn.

De Mestreechter Geis
De typische Maastrichtse mentaliteit kenmerkt zich door charme, speelsheid, relativerende humor en levensvreugde. Dit had kunstenaar Mari Andriessen voor ogen toen hij het gelijknamige bronzen beeldje aan het pleintje bij de Stokstraat ontwierp. Het parmantige beeldje is in de harten van vele Maastrichtenaren gesloten.

In de Karkol
Wie alle facetten van carnaval in Maastricht in een korter tijdsbestek wil beleven, dient naar het carnavalscafé In de Karkol (tevens #6 Nederlands Café top 100 + Meest Gastvrije horecagelegenheid van Nederland 2011) te gaan. Hier passeert traditiegetrouw voorafgaande aan carnaval op één avond een persiflage op het uitroepen van de prins, de sleuteloverdracht, het carnavalsfeest en het haringbijten de revue.

Voor wie zijn kleding nog niet heeft aangepast aan de Maastrichtse carnavalskledij kan terecht bij een van de vele carnavalshops in Maastricht. Op zoek naar een leuk aandenken aan de Maastrichtse carnaval? Koop dan bij Thiessen Wijnkoopers de officiële Tempeleerswien Cuvée Des Clochards of schaf een echte Tempeleersperreplu aan bij o.a. de Chauvenis. Waar wordt carnaval gevierd in Maastricht?

Prins carnaval bezoekt iedere avond met zijn gevolg een aantal cafés, vaak al staande dansend op het buffet. Hij heeft altijd twee extra begeleiders bij zich, dat zijn twee leden van de Kachelpiepers, het Garde Regiment van de Prins. Voor wie wil weten waar carnaval in Maastricht gevierd wordt onderstaand een aantal tips!

De Stationsstraat/Wyck: Voor velen de 'toegangspoort tot carnavalvierend Maastricht' met onderweg genoeg gezellige cafeetjes. Het Stokstraatkwartier: Loop naast 'In de Karkol' o.a. ook Grand Café In de Moriaan (het kleinste café van Nederland) binnen. Het Jekerkwartier: met de altijd gezellige Koestraat en sfeervolle Sint Pieterstraat met drukbezochte carnavalscafés. De Tongersestraat: start hier een intensieve carnavalsdag met een stevig ontbijt in o.a. Café de Tribunal. De Bredestraat: vaak gevuld door veel carnavalvierende studenten. Het Onze Lieve Vrouweplein: veel carnavalsvierders verzamelen zich op en rondom het - voor velen - mooiste en gezelligste plein van Maastricht. Met carnaval wordt er in de morgenuren spek met ei gebakken. Cafeetjes bruisen van carnavalssfeer. En in de kapel van de Onze Lieve Vrouwebasiliek kun je ook tijdens carnaval een kaarsje opsteken. De smalle Wolfstraat is tijdens de carnavaldagen één deinende, kleurrijke massa waar je een café als Sjinke rij De Bòbbel ( #3 Nederlands Café top 100) wel in komt, maar naar buiten komen kost wat meer moeite. Geniet vervolgens bij Au Mouton Blanc volop van de echte Maastrichtse (carnavals)muziek, vaak live gebracht door muzikanten. Meng je daarna van Achter het Vleeshuis, het Amorsplein tot aan de Platielstraat in een straat lang vol carnavalsgekte en bruisende cafés. De Zate Hermeniekes zoeken zich, al is het nog zo druk, wel weer een weg door de menigte richting het Vrijthof: als sfeervol middelpunt met echte carnavalscafés zoals o.a. Café In den Ouden Vogelstruys en Café De Momus. De Markt: Ook hier bruist het tijdens carnaval in de vele gezellige kroegen. De Boschstraat: voor een drankje en een hapje bij de vele gezellige carnavalsplekjes. De Kesselskade: waar het ook leuk vertoeven is bij de vele cafés, zéker op carnavalszondag en -maandag tijdens het passeren van de optocht.

Kijk voor meer informatie en het volledige overzicht van alle festiviteiten op www.tempeleers.nl , www.vvvmaastricht.eu/carnaval en www.maastrichtsuitburo.nl Informatie



Ingezonden persbericht