Gemeente Dongen

Intensieve samenwerking Woon Zorg Service in de Wijk en Stichting Richting

Publicatiedatum: 3-3-2011

Sinds 2007 kent Dongen het project Wonen Zorg Service in de Wijk (WZSW). Voor ouderen en mensen met een beperking worden vanuit dit project in en om het huis werkzaamheden verricht. Deze diensten worden uitgevoerd door vrijwilligers: vaak nog actieve senioren en mensen met een uitkering. Dit betekent voor beiden een zinvolle daginvulling en uitbreiding van sociale contacten. Voor uitkeringsgerechtigden kan dit tevens een opstap naar betaald werk betekenen.

WZSW is nu nog een project van de gemeente Dongen, maar het is logischer om WZSW aan te sluiten bij de lokale welzijnsinstelling Stichting Richting. Nu de samenwerking tussen WZSW en Stichting Richting steeds verder groeit, is het de intentie van de gemeente om het project onder te brengen bij Stichting Richting. Hiervoor is afgelopen vrijdag 4 maart een intentieovereenkomst getekend door wethouder René Roovers en het bestuur van Stichting Richting.

De ondertekening moet ertoe leiden dat WZSW en Stichting Richting per 1 januari 2012 daadwerkelijk zijn samengevoegd. Een eerste stap in de intensievere samenwerking is dat de medewerkers van WZSW medio april verhuizen naar het pand van Stichting Richting aan de Hoge Ham en dat beide teams gaan samenwerken. Het project WZSW loopt in ieder geval nog tot eind 2011. Gezien het bewezen succes en de opzet van het project die past in de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is de verwachting dat het project in 2012 een structurele plek krijgt.

De gemeente hoopt en verwacht dat de ontwikkeling zal leiden tot een versterking en verbreding van het professionele welzijnswerk en versterking van het participatiebeleid in Dongen.