Nieuw-Vlaamse Alliantie



N-VA verwelkomt meer autonomie voor Wales

klok 4 maart 2011

Gisteren heeft de Welshe bevolking in een referendum gekozen voor een grotere zeggensmacht over de eigen bevoegdheden. Uit voorlopige uitslagen blijkt dat de Welsh National Assembly zelfstandig wetten zal kunnen aannemen voor de aan Wales toegewezen bevoegdheden. Totnogtoe was dit enkel mogelijk met instemming van Londen.

N-VA Europees Parlementslid Frieda Brepoels verwelkomt het resultaat: "Wales had al heel wat bevoegdheden, van cultuur over landbouw tot economische ontwikkeling maar diende elke beslissing af te toetsen met het Britse niveau. De Welshe bevolking geeft met dit resultaat duidelijk te kennen dat het voortaan een eigen koers wil varen."

Met deze "Ja-Stem" toont de kiezer ook zijn vertrouwen in de Welsh National Assembly en verheft ze deze van een Raad tot een Parlement. Brepoels wenst hiervoor ook het werk van collega Jill Evans, tevens voorzitter van Plaid Cymru te honoreren. Als Welshe meerderheidspartij was Plaid Cymru immers de motor achter dit referendum. Tijdens een intense campagne werd de focus gelegd op het groeiende identiteitsgevoel onder de Welsche bevolking. Steeds vaker wordt een verschil met de rest van Groot- Brittannië waargenomen. De Keltische bevolking leefde jarenlang in één van de meest verarmde gebieden van het Britse eiland. Door gerichte maatregelen wist de Assembly Wales uit dit economische en sociale dal te trekken.

Op 3 mei gaat Wales opnieuw naar de stembus voor de verkiezing van een eigen "nationaal" Parlement. Het is duidelijk dat het resultaat van dit referendum extra kracht geeft aan Welshe nationalisten.