Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout

Oosterhout, 06-03-2011

Alcoholcontrole: politie laat 1.241 automobilisten blazen

OOSTERHOUT: Het Verkeershandhavingsteam van de politie Midden en West Brabant hield op carnavalszaterdag een grootscheepse alcoholcontrole. De actie startte zaterdag 5 maart 2011 om 20.00 en duurde tot zondag 6 maart 2011 om 05.00 uur. Om veilig te kunnen werken waren er
controleplaatsen ingericht op de Hoofseweg en op de Burgemeester Elkhuizenlaan.

In totaal moesten er 1.241 automobilisten meewerken aan een blaasproef. Slechts 1,6 % van hen had te diep in het glaasje gekeken. Dat waren er toch nog 21 te veel.
Vier van hen bleven bij de ademanalyse onder de wettelijke norm van 220 ug/l (88 ug/l voor beginnend bestuurders) er werden weer in vrijheid gesteld.

De overig zeventien personen waren wel in overtreding. Waarbij van vier automobilisten het rijbewijs werd ingevorderd. Eén van hen had zijn rijbewijs niet bij zich. Om die reden is zijn personenauto tijdelijk in beslag genomen. Op die manier wordt hij gedwongen alsnog het rijbewijs in te leveren.

Opvallend detail was dat het in 13 gevallen om zogenaamde beginnend bestuurders ging. Zij hebben korter dan 5 jaar het rijbewijs en daarom gelden voor hen strengere regels.
Drie van hen moesten, gezien de hoge uitslag (respectievelijk 420, 615 en 765 ug/l) meteen hun rijbewijs inleveren.

Het rijden onder invloed is een misdrijf!. De politie controleert streng omdat het rijden onder invloed vaak leidt tot
verkeersongevallen. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohol limiet maakt de politie de een verkort proces-verbaal op, waarna een geldboete van de Officier van Justitie volgt. Zwaardere overtredingen worden door het Openbaar Ministerie meestal aan de rechter voorgelegd. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Bij een beginnend bestuurder wordt het rijbewijs sneller ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l. Na invordering van het rijbewijs wordt het document verzonden naar de officier van Justitie, die binnen tien dagen moet beslissen wat ermee gebeurt. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van het rijbewijs voor een aantal maanden.

Bus vol PSV- aanhangers terug gestuurd na misdragingen

RAAMSDONK: Een bus met 78 PSV-aanhangers was zaterdagmiddag 5 maart 2011 onderweg naar Rotterdam om de wedstrijd PSV - Exelsior bij te wonen. Die wedstrijd zou om 20.45 uur gespeeld worden. De Eindhovenaren waren echter al om 12.00 uur vertrokken om onderweg Oosterhout, Raamsdonk en Raamsdonksveer te bezoeken vanwege carnaval. De plannen waren om daarna door te reizen naar Rotterdam. Het liep echter anders.

In eerste aanleg had de groep al voor problemen gezorgd in Oosterhout. Daarna was de bus uit Oosterhout vertrokken en om vervolgens het Kerkplein in Raamsdonk aan te doen. Daar was net de carnavalsoptocht afgelopen. Bij het zien van een Raamsdonker in een NAC T-shirt ging het fout en ontstond er ruzie met de plaatselijke jeugd.
Er volgden enkele schermutselingen, waarbij de politie meerdere eenheden inzette om de groepen te scheiden. De Raamsdonkse jeugd ging terug naar het lokale café en de groep PSV-ers werd door de politie naar het parkeerterrein bij de watertoren gedirigeerd. In overleg met de Rotterdamse politie mocht de bus niet doorkomen naar de
voetbalwedstrijd. Dit om eventuele nieuwe ongeregeldheden te voorkomen. Onder politie begeleiding ging de bus met hooligans vervolgens weer retour naar Eindhoven. Er zijn werden overigens geen arrestaties verricht.

Politievoertuig moet het ontgelden: 2 arrestaties

OOSTERHOUT: De politie arresteerde in de nacht van zaterdag 5 maart 2011 op zondag 06 maart 2011 twee mannen op verdenking van openlijke geweldpleging en vernieling.
Op beelden van het cameratoezicht van het Oosterhoutste centrum was te zien hoe een van hen de buitenspiegel van een politieauto kapot trok. Dat gebeurde terwijl de andere man tegen het surveillancevoertuigen urineerde. Het ging om een 22-jarige Oosterhouter en een 21-jarige Bredanaar. Tegen beide mannen wordt proces-verbaal opgemaakt, waarbij de camerabeelden als bewijs worden gebruikt.

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Laatst gewijzigd 06-03-2011 15:20 | © Regio Midden en West Brabant |