Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Amsterdam, 6 maart 2011

WOMEN Inc. Festival 2011: Investeren in vrouwen rendeert

'Mannen worden in het onderwijs uitgeselecteerd en niet welkom geheten', 'Schaf de aanrechtsubsidie af en investeer deze 6 miljard in brede scholen' en 'vrouwen verdienen betere zorg'. Dit waren enkele onderwerpen die tijdens het WOMEN Inc. Festival, dat op zaterdag 5 maart en zondag 6 maart plaatsvond, de revue passeerden. Na een feestelijke opening op 4 maart, in de aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses MȢxima, stond Pakhuis de Zwijger het weekend lang in het teken van talkshows, speeddatesessies, workshops, film, theater en muziek. Het festival vormt jaarlijks aan de vooravond van Internationale Vrouwendag dȦ plek en hȦt moment voor een actuele stand van zaken op het gebied van de emancipatie van vrouwen. Te gast waren onder anderen: Marja van Bijsterveldt, Nabila Marhaben, Antoinette Beumer, Femke Halsema, Naima El Bezaz, Patricia Steur, Esther-Mirjam Sent, Aysel Erbudak, Ernestine Comvalius, Jan Heemskerk, Lavinia Meijer, Sarah Maple, Nazmiye Oral en Karsu D0 <2nmez
Opening: Persoonlijk gesprek minister Van Bijsterveldt & Uitreiking Pippi Langkous Award WOMEN Inc. opende haar festival met een persoonlijk gesprek met de minister van OCW, Marja van Bijsterveldt. Hadassah de Boer vroeg haar onder andere naar haar weg naar de top en hoe zij die heeft bereikt. "Durf te vlammen, no guts no glory', was onder meer haar reactie. Tevens luisterde de minister naar drie sprekers afkomstig van verschillende disciplines. Dit waren: Zainab Makhlouf, een Marokkaanse hardloper die in haar omgeving de bakens moest verzetten om te kunnen hardlopen, Esther-Mirjam Sent die als econoom aangaf dat het economisch rendeert om in vrouwen te investeren. Tot slot een krachtig pleidooi van Haico van Velzen, een jonge onderwijzer in het basisonderwijs, die pleitte voor meer mannen voor de klas en het herstructureren van de PABO zodat de opleiding aantrekkelijk wordt en vooral blijft voor mannen. Aanvullend hierop overhandigde Daphne Bunskoek de Pippi Langkous Award aan schrijver en cabaretier Paulien Cornelisse. Vorig jaar ontving Daphne Bunskoek zelf de awar d.

Talkshow Vrouwen: BOOMING BUSINESS
Een panel van topeconomen geeft op vraag van WOMEN Inc. een aantal aanbevelingen hoe politici de economie een 'boost' kunnen geven door te investeren in vrouwen. Een gesprek onder leiding van Wouke van Scherrenburg met politici, economen en de top van het bedrijfsleven wijst onder anderen uit dat 1 euro investeren in kinderopvang zich terugbetaalt met een rendement van 43% doordat vrouwen meer inkomen genereren. Kijk voor meer informatie op: www.womeninc.nl/festival.

Talkshow: Bestaat de vrouwelijke pati0Š5nt?
Vrouwen verdienen betere zorg, maar moeten daar zelf ook een proactieve rol in spelen. Vooraanstaande gasten als cardioloog Harriette Verwey en Aysel Erbudak (voorzitter Raad van bestuur Slotervaartziekenhuis) kwamen tot deze conclusie in de WOMEN Inc. Talkshow 'Bestaat de vrouwelijke pati0Š5nt?' Jaarlijks overlijden vrouwen het meest aan hart en vaatziekten. Dat heeft te maken met roken en voeding, maar ook met het te laat stellen van de juiste diagnose. Verwey: 'Tachtig procent van het cardiologisch onderzoek vindt plaats op mannen, terwijl klachten zich bij vrouwen totaal anders openbaren. Zo slibben hun aderen veel geleidelijker dicht dan bij mannen en dat wordt nu vaak te laat opgemerkt.' Kijk voor meer uitkomsten op: www.womeninc.nl/festival.

Talkshow: Zorg voor mannen!
Toen het nieuws naar buiten kwam over het misbruik op een aantal kinderdagverblijven in Amsterdam ging er een schok door Nederland. In het kader van feminisering is de roep om mannen in deze sector jarenlang groot geweest, maar krijgt nu veel tegengeluid. Tijdens de Talkshow onder leiding van Hadassah de Boer werden veel aanbevelingen gedaan om de rol van mannen in het onderwijs te verbeteren en daarmee ook de positie van jongens. Want 'jongens hebben mannelijke rolmodellen nodig voor hun ontwikkeling', zei Lauk Woltering, onderwijsadviseur. 'Maar zolang jongens op de PABO worden aangesproken met 'juf' schiet het niet op met meer mannen in het onderwijs te krijgen', meent Haico van Velzen, basisschoolleraar.

Talkshow: De grote Stereotypen show
In de WOMEN Inc. Talkshow: De grote Stereotypenshow hielden reclamemakers, trendwatchers en rolmodellen de huidige vrouwelijke stereotypen in de media anno 2011 tegen het licht. Inmiddels kent bijna niemand meer de strijdlustige vrouw in tuinbroek, maar heeft de overbewuste vegamoeder met bakfiets aan terrein gewonnen. De conclusie was dat iedereen gebruik maakt van stereotypen, maar dat humor de manier is om stereotypen te twisten.

Zaterdag en zondag overig
Naast de talkshows bood het festival speeddatesessies met verschillende (loopbaan)coaches. Er waren verschillende workshops over o.a. Geluk is een keus, Doe ik wat ik wil of sta ik stil? en Authentiek aan het werk. Tevens bood WOMEN Inc. non-stop lokale heldinnen het podium om hun idee0Š5n, projecten en passies te delen met het publiek. Er waren exposities van o.a. Patricia Steur en Sarah Maple, die beiden ook te gast waren. Muziek kwam van: Nicole Bus, Eefje en Urita. Boogaerdt/ Van der Schoot en Jetty Mathurin gaven spraakmakende en wervelende theatershows. Daarnaast waren talloze partners die allen een inhoudelijke bijdrage leverden in de vorm van een talkshow, Q&A of presentatie. O.a: Marokko Media met de Opvoedmix.nl, Microsoft over het Nieuwe Werken, &Samhoud met de presentatie van het boek (S)Topvrouwen, Importante over Marokkaanse leidinggevende, nee bedankt!?, Hivos over vrouwenrechten internationaal en nog veel meer. Kijk voor meer info op: www.womeninc.nl 6¦5