FNV KIEM

Start 2e editie International Orchestra Conference in Amsterdam

maandag 07 maart 2011

FNV KIEM ondersteunt samen met Sena en NORMA, de tweede editie van de International Orchestra Conference die vanaf vandaag in onze hoofdstad plaatsvindt. De conferentie, voor en door klassieke musici en orkesten, is georganiseerd door de International Federation of Musicians en duurt tot en met woensdag 9 maart. Afgevaardigden uit veertig verschillende landen komen praten over onderwerpen als orkestfinanciering, gezondheid en arbeidsomstandigheden.

Martin Kothman, bestuurder orkesten FNV KIEM: "De conferentie komt op een goed moment. In de hele wereld zijn de gevolgen van de economische en financiële crisis voor orkesten merkbaar. Er wordt de komende dagen dan ook gesproken over oplossingen hoe met de crisis moet worden omgegaan, hierbij kunnen we van elkaar leren."

Veertig landen
Tweehonderd afgevaardigden uit onder andere China, Japan, India, Argentinië, de Verenigde Staten en de Europese Unie, komen de komende dagen samen om te discussiëren over de uitdagingen waar hun orkesten mee te maken hebben. Zij doen dit tijdens negen panelsessies, gevolgd door open discussies, en roeren onderwerpen aan die vallen onder de drie hoofdthema's van de conferentie: Orkestfinanciering (publiek vs. privaat), Gezondheid en Arbeidsomstandigheden.

Internationaal onderzoek
Kothman: "Op de conferentie wordt ook een internationaal onderzoek gepresenteerd naar de stand van zaken van de grote symfonieorkesten. Er zullen vele deskundigen, musici en managers hun licht laten schijnen over de inrichting van de orkestorganisatie en hoe moet worden omgegaan met de gewijzigde maatschappelijke en culturele verhoudingen (relatie met het publiek, overheid en sponsoren) waarin orkesten en hun musici moeten opereren. Het is goed dat de musici in ons land en andere landen hun licht kunnen opsteken bij collega's die soms in heel andere situaties hun vak moeten uitoefenen."

Reputatie
De Nederlandse symfonieorkesten staan internationaal hoog aangeschreven. De orkesten worden regelmatig gevraagd voor buitenlandse tournees en nemen deel aan festivals in binnen- en buitenland. Dirigenten en solisten van naam werken vanwege het hoge niveau van onze muziekcultuur, graag met de Nederlandse orkesten. "In het licht van de bezuinigingen heeft ons land internationaal een reputatie te verliezen. Ons orkestenbestel draagt bij aan de beeldvorming van ons land in het buitenland die ook heel belangrijk is voor onze economie. Deze conferentie kan een goede aanzet zijn voor veranderingsprocessen binnen orkestorganisaties." aldus Kothman.