Ingezonden persbericht


oudemuziek
persbericht

7 maart 2011
Les Voix humaines spelen Franse Barok
Canadees gamba-duo terug bij oudemuziek

Het seizoen oudemuziek verwelkomt gambistes Susie Napper en Margaret Little voor een tournee door Nederland en België. Tussen 23 en 27 maart brengt het tweetal het programma 'La Reine Soleil', een warme ontmoeting met Franse barokmuziek.

Introductie
De twee gambistes van Les Voix humaines hebben een reputatie als muzikale acrobaten en zijn al eens vergeleken met jazzsaxofonisten. In hun programma La Reine Soleil brengen zij een ode aan de Franse bloeitijd van de gamba. Maar bestaat wel voldoende repertoire voor twee gamba's? Susie Napper legt uit: 'Eigenlijk kun je alles spelen op twee gamba's, ook muziek die oorspronkelijk voor één gamba bedoeld is of muziek die voor een totaal ander instrument is geschreven.'

Er klinken werken van Sainte-Colombe, die met zijn concerts à deux violes esgales het mooiste schreef dat het repertoire voor twee gamba's te bieden heeft. De twee gamba's, zoals de titel al aangeeft, hebben elk een even belangrijke partij. Sainte-Colombe speelde de juweeltjes samen met zijn leerlingen, onder wie de beroemde Marin Marais. Marais op zijn beurt schreef zijn gambastukken zo dat ze je ze verschillende manieren kunt uitvoeren: als solo, als duet en als solo met continuo.

Napper en Little trekken de lijn door: ze experimenteren uit louter speelplezier met een pièce de clavecin en concert, pure kamermuziek van Jean-Philippe Rameau... uiteraard op twee gamba's.

Concerten en kaartverkoop

wo 23 mrt, 20.15 uur - Poederoijen, Slot Loevestein do 24 mrt, 20.15 uur - Woerden, Lutherse Kerk
vr 25 mrt, 20.15 uur - Muiden, Muiderslot
za 26 mrt, 20.15 uur - Amsterdam, Waalse Kerk
zo 27 mrt, 15.00 uur - Antwerpen (B), AMUZ

Kaartverkoop en meer informatie via www.oudemuziek.nl.


Noot voor redacties