Ingezonden persbericht


Vrouwelijke zelfstandig ondernemers netwerken anders dan mannen

Mannen gaan liever naar een borrel of receptie dan vrouwen en willen er concretere deals uitslepen terwijl vrouwen zich vooral zakelijk willen profileren

Utrecht, 7 maart 2011- Hoewel internationale vrouwendag al meer dan 100 jaar bestaat, zijn er nog steeds grote verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers in Nederland. Uit onderzoek van FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van ruim 14.000 zzp'ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg, onder meer dan 1600 leden blijkt dat vrouwelijke zelfstandig ondernemers op een andere manier netwerken dan mannen.

Uit het onderzoek van FNV Zelfstandigen blijkt dat vrouwelijke ondernemers bijvoorbeeld een ander doel hebben tijdens het netwerken dan mannen. Vrouwelijke zelfstandig ondernemers willen zich liever zakelijk profileren terwijl mannen meer concrete opdrachten en nieuwe contacten willen binnenhalen. Vrouwen netwerken het liefst op professionele netwerkbijeenkomsten die speciaal zijn bedoeld voor het netwerken. Opmerkelijk is dat 1 op de 5 mannelijke respondenten van het onderzoek aangeeft dat ze graag netwerken op een borrel of recepties bezoeken. Van de vrouwelijke respondenten geeft slechts 1 op de 10 hier de voorkeur aan.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat vrouwen zich iets meer met netwerken bezig houden dan mannen. Maar liefst 85% van de vrouwelijke zelfstandig ondernemers zegt te netwerken; dit is ruim 10 procent meer dan de mannelijke respondenten aangeven. De mannen die aangeven te netwerken, besteden daar overigens wel meer tijd aan. Zo gaf het merendeel van de mannelijke zelfstandig ondernemers aan dat ze 5 tot 10 uur per maand bezig zijn met netwerken, terwijl het merendeel van de vrouwen slechts 1 tot 5 uur per maand aan netwerken besteedt. Opvallend is dat zowel mannen als vrouwen ongeveer evenveel tijd besteden (1 tot 5 uur per maand) aan online netwerken zoals LinkedIn.

"Netwerken is vooral een belangrijk marketinginstrument voor ondernemers en een goede manier om samenwerkingspartners te vinden en kennis te delen," aldus Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen. "FNV Zelfstandigen ziet het belang van netwerken voor haar leden in en organiseert daarom regelmatig netwerkbijeenkomsten zoals een kerstpakkettenlunch en een jaarlijkse ledendag."

Gedurende het onderzoek heeft FNV Zelfstandigen aan de respondenten tips en adviezen voor andere zelfstandig ondernemers gevraagd. De onderstaande tips en adviezen waren het meest opvallend en bruikbaar:

Tip 1: Netwerk met mensen waar u het goed mee kunt vinden Een goede netwerkrelatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Wees open en oprecht in uw interesse in anderen. Mensen prikken er namelijk meteen doorheen als u een praatje komt maken met een verborgen agenda.

Tip 2. Denk mee met uw gesprekspartner
Als u alleen een netwerkgelegenheid ingaat voor eigen gewin, kan dit overkomen als weinig sympathiek. Houd er tijdens het gesprek rekening mee dat netwerken altijd wederzijds is. Netwerken begint vaak met het meedenken met een ander; het begint meestal met geven voordat u gaat nemen.

Tip 3. Denk bij netwerken ook aan de lange termijn Misschien kunt u nu nog niets met een contact, over een half jaar kunt u zomaar een vraag hebben waar iemand u mee kan helpen.

Tip 4. Bedank mensen die iets voor je hebben gedaan Bedankt mensen bijvoorbeeld met een mailtje, vertel wat u eraan gehad hebt. Krijgt u een uitnodiging waarop u niet kunt ingaan, laat dat even weten. Zo houdt u uw contacten warm. Tip 5. Denk ook aan je sociale netwerken
Weet wat u sociale netwerken zijn, hoe ze werken en waar u ze voor kunt gebruiken. ###

Over FNV Zelfstandigen in Diensten Groen Handel ICT Industrie Vervoer en Zorg

FNV Zelfstandigen is een partner voor zelfstandig ondernemers zonder personeel die behoefte hebben aan advies, een breed netwerk en collectieve voorzieningen. FNV Zelfstandigen wil gezond ondernemerschap stimuleren in alle facetten van de bedrijfsvoering. Hierdoor kunnen zelfstandig ondernemers hun bedrijf zelf inrichten, werken tegen marktconforme tarieven en een basis creëren waar ze op terug kunnen vallen in moeilijke tijden. Bovendien zet FNV Zelfstandigen zich in voor collectieve voorzieningen die aansluiten bij de wensen en behoeften van zelfstandig ondernemers. Door goede afspraken te maken met overheidsinstanties en andere externe partijen draagt FNV Zelfstandigen bij aan wet- en regelgeving die de positie van zelfstandig ondernemers versterkt. Naast het faciliteren en stimuleren van een platform waar zelfstandig ondernemers elkaar ontmoeten en hun netwerk uitbouwen, kunnen zelfstandig ondernemers ook terecht op individueel niveau voor juridisch advies en incasso. FNV Zelfstandigen is een zelfstandige vereniging zonder winstoogmerk met ruim 14.000 leden en richt zich op de sectoren diensten, groen, handel, ICT, industrie, vervoer en zorg. Meer informatie is te vinden op www.fnvzzp.nl. ###