Ingezonden persbericht


Persbericht

7 maart 2011

Fishes Kookboek wint Best Sustainable Food Book World Award: MSC duurzame visserijen strijken met de eer

Bart van Olphen en Tom Kime (1) hebben afgelopen donderdag tijdens de Gourmand World Cookbook Award in Parijs (2) de eerste prijs binnengesleept voor het Fishes Kookboek in de categorie 'Best Sustainable Food Book in the World'. Meer dan 1200 mensen waren getuige van de uitrijking op het prestigieuse podium van de Folies Bergères. Hun boek, uitgegeven door Fontaine Uitgevers in samenwerking met de Marine Stewardship Council (MSC) (3) zet duurzame visserijen en de kustgemeenschappen die zij ondersteunen in de spotlights. De prachtig gefotografeerde, verrukkelijke recepten in het boek zijn een inspiratie voor lezers om met duurzaam gevangen vis, schaal- en schelpdieren heerlijk te koken.

De visserijen in het Fishes Kookboek zijn allemaal gecertificeerd tegen de milieustandaard voor duurzame visserij van de Marine Stewardship Council. Producten die uit deze visserijen voortkomen, mogen het blauwe MSC-keurmerk dragen en geven hierdoor aan kopers de garantie af dat de vis, schaal- en schelpdieren die zij kopen, van een goed beheerde en duurzame bron afkomstig zijn.

Bart van Olphen ontwikkelde zijn belangstelling voor duurzaam gevangen vis, schaal- en schelpdieren als seafood entrepreneur in Amsterdam, en in 2007 was zijn viswinkel Fishes de eerste retailer in Europa die een traceerbaarheidscertificering tegen de MSC-standaard verkreeg. Tom Kime is een interationaal befaamde chef kok met een speciale missie om door zijn liefde voor lekker eten en heerlijk koken consumenten over duurzaamheid te onderwijzen.

De award in ontvangst nemende, zeiden Bart en Tom : "Het is fantastisch dat we deze prijs gewonnen hebben. Een grotere bevestiging dat duurzaam vissen, consumeren èn lekker eten heel goed samen gaan, bestaat er niet. Alle eer aan de MSC gecertificeerde visserijen en de vissers die dit boek mogelijk hebben gemaakt!"

Nathalie Steins, Manager Benelux van de MSC, voegt toe: "Felicitaties voor Bart en Tom voor deze welverdiende award. Dankzij pionierende en innovatieve entrepreneurs en chef koks zoals zij is de markt voor duurzame vis, schaal- en schelpdieren jaar op jaar groeiende en zijn duurzame visserijen in staat de vruchten van hun commitment in economische zin te plukken. Het boek is tevens een inspiratie voor individuele consumenten, die simpelweg door het kopen en genieten van duurzaam gevangen vis, schaal- en schelpdieren hun steentje aan de transformatie van de markt een het veiligstellen van de wereldoceanen kunnen bijdragen. "

Meer informatie