Gemeente Lelystad

Buitendijkse overslaghaven stap dichterbij

Vrijdag 4 maart 2011
Namens de gemeente Lelystad ondertekent wethouder Jop Fackeldey (midden) de risicoaanvaarding buitendijkse overslagvoorzieningen

De komst van de buitendijkse overslaghavens bij Lelystad en Almere is een stuk dichterbij dankzij de ondertekening van de risicoaanvaarding buitendijkse overslagvoorzieningen die op vrijdag 25 februari 2011 door de particuliere initiatiefnemers is getekend.

Waterveiligheidsbeleid

Provinciale Staten hebben ingestemd met het voorstel om het waterveiligheidsbeleid niet langer van toepassing te verklaren op de beide in voorbereiding zijnde overslaghavens bij Blocq van Kuffeler in Almere en Flevokust in Lelystad. De particuliere initiatiefnemers aanvaarden de minimale risico's op overstroming van containers. Daarmee is de weg vrij voor verdere planvorming.

Bereikbaarheid

De afgelopen decennia is Flevoland steeds moeilijker bereikbaar geworden. Dit komt onder andere doordat de binnenvaartschepen steeds groter zijn geworden en daardoor niet meer door de verouderde Flevolandse sluizen en kanalen passen. Als gevolg daarvan gaat een groot deel van het goederenvervoer in Flevoland over de weg. Tegelijkertijd is de Flevolandse bedrijvigheid in dezelfde periode zeer sterk toegenomen en daarmee het volume van geproduceerde goederen en het vrachtverkeer. Het aantal brugverbindingen tussen het oude land en Flevoland is beperkt, de fileproblematiek neemt toe en daarmee ook de daarmee gepaard gaande uitstoot van schadelijke stoffen. De vrachtwagens met Flevolandse producten staan in dezelfde files als de Flevolandse pendelaars. Het gevolg is dat een tijdige levering van producten aan de klant vanuit Flevoland steeds meer onder druk is komen te staan.

Mes snijdt aan drie kanten

Gedeputeerde Economische Zaken, Andries Greiner: "Deze situatie is nadelig voor de Flevolandse vestigingskwaliteiten voor ondernemers. Met de komst van deze twee buitendijkse havens snijdt het mes aan drie kanten: vervoer van goederen over water haalt heel veel vrachtwagens van de weg, levert een bijdrage tot vermindering van uitstoot van schadelijke stoffen en zal de logistiek-industriële sectoren in Flevoland een fikse impuls bezorgen en tot een forse groei van de werkgelegenheid leiden."

Oplossing voor belemmeringen

De afgelopen jaren heeft de provincie Flevoland zich ingespannen om oplossingen te vinden voor belemmeringen die de aanleg van buitendijks gelegen havens met zich meebrengen: door coalities te smeden en door met succes bij het rijk te lobbyen voor het ter zijde stellen van de plicht tot watercompensatie ten voordele van de beide Flevolandse projecten. En als sluitstuk hebben Provinciale Staten recentelijk besloten het waterveiligheidsbeleid niet langer van toepassing te verklaren op de beide in voorbereiding zijnde overslaglocaties onder de voorwaarde dat de initiatiefnemende partijen zich ervan bewust zijn dat daarmee de risico's op het gebied van waterveiligheid voor eigen rekening komen en de provincie hier niet op te zullen aanspreken. Gedeputeerde Water, Marc Witteman: "Met de uitzondering op het waterveiligheidsbeleid en deze ondertekening bereiken we een versnelling in de planvorming."
Ja