Woonbond


Huurwijzer Online
Nieuws Energieteam
07-03-2011

Grote weerstand tegen nieuwe inkomensgrens

Verreweg de meeste bezoekers van woonbond.nl zijn tegen de nieuwe toewijzingsregels voor sociale huurwoningen. Bovendien worden velen persoonlijk geraakt door de uitvoering ervan. Dat blijkt uit de uitslag van een peiling die een maandlang te vinden was op woonbond.nl.

Uitslag peiling inkomensgrens Stelling van de maand:

Sinds 1 januari komen woningzoekenden met een bruto jaarinkomen boven de EUR 33.614 niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Bent u voor of tegen deze nieuwe regelgeving?

Op deze stelling reageerden 667 mensen. 574 daarvan lieten weten het niet eens zijn met deze nieuwe regelgeving, 93 mensen verklaarden zich voorstander.

Geen alternatief voor middeninkomens; woningmarkt verder verstopt

Sitebezoekers konden een toelichting geven op hun stellingname. Tegenstanders deden dat massaal, maar ook een enkele voorstander gaf een toelichting. Het vaakst genoemde argument tegen: er zijn geen alternatieven voor mensen die net iets meer verdienen, en dat dwingt huurders die willen doorstromen te blijven zitten waar ze zitten. Belangrijkste argument van de voorstanders: de regelgeving kan gunstig uitpakken voor de laagste inkomensgroepen.

Persoonlijk geraakt door regelgeving

Uit de reacties van tegenstemmers bleek dat velen persoonlijk geraakt worden door deze regelgeving. Zij wezen erop dat ze met een bescheiden middeninkomen geen enkele kans maken in de vrije sector of op de koopmarkt, en dat de wachttijd die ze hebben opgebouwd in een klap waardeloos is geworden.

Een greep uit de reacties:

Tegenstanders:

"Mijn inkomen zit net boven deze grens. In de vrije sector worden uitsluitend huurhuizen aangeboden die een veel hoger salaris vereisen. Conclusie: ik val tussen wal en schip"

"Als verhuurmedewerker bij een plattelandscorporatie zien we een grote groep woningzoekenden die net boven de grens zitten buiten de boot vallen. Er zijn voor hen in ons werkgebied geen alternatieven in commerciële dan wel particuliere verhuur. En met een inkomen tot 40.000-45.000 kan men onvoldoende leven om en redelijk vergelijkbare woning te kunnen kopen."

"In de regio waar ik woon kan ik met mijn inkomen nog geen garage kopen. Helaas"

"Mijn moeder van 79 kan ineens niet meer in het verpleeghuis bij haar om de hoek en heeft bovendien voor niets sinds 1984 contributie betaald aan de woningcorporatie''

"Sta 7 jaar ingeschreven en kan geen woning meer kopen. Ben 65 jaar en kan niet op seniorenwoning of woning met WMO advies reageren. Zit al een jaar binnen omdat ik de 2 trappen van mijn koopflat niet meer af en op kan komen."

Voorstanders:

"Ondanks een lastige situatie voor de middeninkomens is deze regelgeving uitermate gunstig voor de lagere inkomens."

Nieuwe stelling over toewijzen huurwoningen via verloting

De nieuwe 'Stelling van de maand' gaat over het verloten van huurwoningen. Uit een eerdere `flitspeiling' die het Woonbond Kennis- en Adviescentrum in Almere heeft gehouden bleek dat de meerderheid van de huurders in Almere niet wil dat de gemeente woningen onder woningzoekenden gaat verloten. Ze vinden dit niet eerlijk en willen vasthouden aan het huidige systeem van toewijzing naar wachttijd. De gemeente vindt dat `starters' hierdoor benadeeld worden. Wat vindt u: is loten een eerlijke manier om woningen toe te wijzen? Op de homepagina kunt u op de nieuwe stelling reageren.