Door 'smart' technologie 100% veiligheid in klimparken en klimbossen


Active Constructions implementeert de nieuwste veiligheidstechnologie van vooraanstaande fabrikanten

WERKHOVEN, 20110307 -- Exploitanten van commerciële adventureparken moeten voortdurend de veiligheidsmaatregelen controleren en evalueren. Dit is in het belang van de bezoekers en noodzakelijk voor de verzekering. Nieuwe veiligheidstechnologie maakt het nu mogelijk om ook bestaande onveilige touwenparcoursen direct aan te passen aan de norm.

‘Een bezoeker die zichzelf onbedoeld van de veiligheidslijn loskoppelt en daardoor valt, is een van de ergste nachtmerries van een high ropes exploitant’, verklaart Kees Jan Verwaal. Hij is directeur van het Nederlandse bedrijf Active Constructions (ACS) dat hoogteparcoursen ontwerpt en bouwt voor exploitanten in heel Europa. ‘Vooral klimfaciliteiten die nog zijn uitgerust met het conventionele systeem, gebaseerd op de Klettersteig techniek, vormen een continu risico’.

Smart Belay® is een van de nieuwste, en veiligste, oplossing die op dit moment in de markt verkrijgbaar is. Het is een bekroond systeem uit Duitsland van de specialist Edelrid. ‘De technologie is baanbrekend’, legt Verwaal uit. ‘Het werkt als volgt: Het is een systeem met karabiners die met elkaar zijn verbonden en communiceren. Dat betekent als een van de karabiners is ontgrendeld en is losgemaakt van de lifeline, dat de andere karabiner geblokkeerd blijft totdat de andere weer veilig is gekoppeld op de kabel.’

‘Door dit product is een authentieke klimervaring gewaarborgd’, zegt Verwaal. ‘Mensen hebben nog steeds de mogelijkheid om de karabiners zelf los te koppelen en aan te haken, maar dan op een gegarandeerde veilige manier, zonder per ongeluk los te komen van de veiligheidslijn.’

ACS biedt ook een ander Smart-belay systeem van topkwaliteit aan dat  is gebaseerd op hetzelfde principe. Het is de SAFE-LINK® technologie geproduceerd en gedistribueerd door Bornack GmbH Duitsland.

‘Een groot voordeel van zowel Smart Belay® en SAFE-LINK® is dat beide systemen moeiteloos en zonder grote noodzakelijke veranderingen in bestaande situaties kunnen worden toegepast’, vervolgt Verwaal zijn verhaal enthousiast. ‘Maar de beslissing welk veiligheidssysteem wordt geïnstalleerd op een bepaald klimparcours, ligt geheel bij de uitbater. Beide systemen voldoen aan de laatste veiligheidscriteria en zijn uitvoerig getest door onafhankelijke instellingen, en zorgen voor een maximale veiligheid tijdens het klimmen in welke type klimparcours dan ook’.

Over Active Constructions
Active Construction Services (ACS) ontwerpt en bouwt Active Forest ECO klimbossen, Active Challenge klimparken, Adventure torens, speelbossen en avonturenparken. Doordat het bedrijf blijvend voorop loopt in innovatie, kwaliteit, veiligheid en maximale duurzaamheid, is het een vooraanstaand producent van uitdagende outdoor concepten in Europa.