Gemeente Soest

College legt visie voor aan raad als basis voor kerntakendiscussie


04 februari 2011

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft een visie opgesteld over wat belangrijk is als het gaat om gemeentelijke taken, voorzieningen en dienstverlening. Deze visie is aangeboden aan de gemeenteraad en wordt 8 maart besproken.

Vorig jaar hebben college en gemeenteraad gesproken over nut en noodzaak van een kerntakendiscussie.

De volgende factoren speelden hierbij een belangrijke rol:
1. De verwachte kortingen vanuit de Rijksoverheid met als gevolg lokale bezuinigingen

2. Herijking van de verwachtingen in de samenleving en de daaraan gekoppelde rolinvulling van de gemeente

3. Mondiale ontwikkelingen op het gebied van energie, voedsel en milieu vragen ook lokaal om passend beleid.

Voordat de raad zich uit wilde spreken over een te voeren kerntakendiscussie heeft de raad het college verzocht om een visie op te stellen die hiervoor als basis kan dienen. Dit document is nu klaar en wordt 8 maart besproken door de gemeenteraad.

Visie

Het college stelt in haar visie 7 uitgangspunten voor de gemeentelijke dienstverlening en voorzieningen:

1. Eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van inwoners staan voorop

2. Gemeentelijke bemoeienis moet een aantoonbaar gemeentelijk belang dienen

3. Zorg voor degenen die niet of onvoldoende in staat zijn om zelfredzaam te zijn

4. Toepassing van het profijtbeginsel: van inwoners die specifiek profijt hebben van een gemeentelijke voorziening kan naar redelijkheid en billijkheid een bijdrage worden gevraagd
5. Gemeentelijke diensten en voorzieningen worden - als uitgangspunt - aangeboden op basisniveau; afwijkingen in kwaliteit moeten expliciet worden gemotiveerd.

6. Gemeentelijke diensten en voorzieningen moeten op een efficiënte wijze tot stand worden gebracht. De uitvoering door en/of in samenwerking met derden kan daaraan een bijdrage leveren.
7. Gemeentelijke diensten en voorzieningen worden op duurzame wijze tot stand gebracht en dragen zo veel mogelijk bij tot een duurzame ontwikkeling.

Deze uitgangspunten zijn vertaald in een visie op thema's als veiligheid, werken (economie), groen, wonen, duurzaamheid en sociaal beleid.

Proces kerntakendiscussie

Daarnaast verwijst het visiedocument naar het eerder gepresenteerde Plan van Aanpak voor het vervolg van een kerntakendiscussie en het betrekken van inwoners en andere belanghebbenden. De gemeenteraad is gevraagd of het proces volgens dan plan vervolg kan krijgen.

U kunt dit bestand openen met de Acrobat Reader Visie college