Gemeente Veenendaal


Groot Veens scholierendebat

Op dinsdag 8 maart om 19.30 uur vindt in de raadzaal van het gemeentehuis het âGroot Veens scholierendebatâ plaats. Tijdens het debat strijden teams van het CLV, het Ichthus College en het Rembrandt College om de titel âbest debatterende school van Veenendaalâ. Ook wordt de beste debater gekozen.Â

Elke school wordt vertegenwoordigd door een team van zes debaters afkomstig uit de hoogste klassen van HAVO en VWO. Van tevoren hebben deze teams zich voorbereid aan de hand van een vijftal stellingen over actuele onderwerpen die aansluiten bij de leefwereld van jongeren. Het debat vindt plaats met vrije rollen, dat wil zeggen dat iedereen zelf bepaalt of hij/zij voor of tegen de stelling is, ongeacht de school waar hij of zij van afkomstig is. Na de pauze wordt gedebatteerd over een thema/onderwerp waaraan een fictief budget is gekoppeld. Ieder team presenteert een voorstel, waarna er gedebatteerd wordt. Op deze manier krijgt het debat een realistisch gehalte en krijgen de deelnemers aan het debat, net als in de politiek, te maken met beperkte budgetten en keuzemogelijkheden.

De organisatie is in handen van de Veense Jongerenraad in samenwerking met de griffie van de gemeente Veenendaal. Voormalig wethouder Jaap Pilon neemt de presentatie van de avond op zich en treedt op als debatleider. Een deskundige jury, bestaande uit een vertegenwoordiger van de Jongerenraad, een vertegenwoordiger van de gemeente, een raadslid en een bestuurder, bepaalt uiteindelijk wie het winnende team en de beste debater wordt.

Het organiseren van een debatwedstrijd stimuleert jongeren om na te denken over maatschappelijke themaâs. Door onderwerpen vanuit verschillende oogpunten te bespreken, bevordert het wederzijds begrip. Bovendien leren jongeren op een leuke manier hoe politiek werkt en ontwikkelen zij politiek bewustzijn. Reden genoeg voor de organisatoren om het scholierendebat te organiseren.

Â