Gemeente Zoetermeer

Film over Zoetermeerse natuur opnieuw te zien

natuur in de stad
Een door de gemeente geproduceerde film over natuur in de stad wordt dinsdag 8 maart opnieuw uitgezonden door de NCRV op Nederland 2 om 19.25 uur. De film 'De groene erfenis' werd eerder in 2009 uitgezonden. In de film vertelt stedenbouwkundige Marcel Keijzer over Zoetermeer dat in de jaren '60 als groeikern werd aangewezen. Dat zag het toenmalige gemeentebestuur wel zitten. Intussen is Zoetermeer uitgegroeid van7.000 inwoners toen naar ruim 120.000 inwoners nu.

Keijzer legt uit dat de ontwerpen van de toenmalige nieuwe stad opvielen door hun optimistische idealisme waarmee groen deel uitmaakt van het totaalontwerp. Parken, bomenlanen en daktuinen moesten een gezonde leefomgeving vormen: een frisse tuinstad in de verstedelijkte Randstad.

Nu vind je in Zoetermeer verschillende vrijwilligers, zoals de egelopvang, de vogel-, de vlinder-, de vleermuis-, paddenstoelen- en plantenwerkgroep en zelfs een mossenwerkgroep. Een direct gevolg van de grote hoeveelheid natuur die nu nog in de stad te vinden is.

Ook in de film te zien: een ware jungletocht met stadsecoloog Johan Vos door een van de stadsparken.