Groen!

Internationale Vrouwendag â Groen! en Ecolo helpen mee wereldwijde brug naar vrouwen te slaan

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid) op 7 maart 2011 in "Democratie en overheid"

Op 8 maart tijdens de 100ste Internationale Vrouwendag nemen Groen! en Ecolo deel aan de âbruggenactieâ voor vrede en solidariteit. âWereldwijd is één vrouw op vijf slachtoffer van een verkrachting of poging tot verkrachting. Wij kunnen het in eigen land dan wel beter hebben, maar zolang dergelijke risicoâs blijven bestaan, blijven deze acties nodig,â stelt federaal fractieleidster Meyrem Almaci. De actie komt er op initiatief van de Vrouwenraad en de Conseil des Femmes francophones de Belgique.

Het zal precies 100 jaar geleden zijn dat mensen voor het eerst op straat kwamen in verscheidene landen om hun solidariteit te betuigen met vrouwen over de hele wereld. Cijfers tonen aan dat acties zoals de Internationale Vrouwendag ook vandaag nog steeds hard nodig zijn.

75% van de burgerslachtoffers in gewapende conflicten zijn vrouwen en kinderen. Vandaag loop je als vrouw in een conflictgebied meer gevaar dan een soldaat. Verder zijn bijna de helft van de slachtoffers van seksueel geweld meisjes jonger dan 15. Wereldwijd is één vrouw op vijf slachtoffer van een verkrachting of een poging tot verkrachting. "Tegelijkertijd zou ik graag alle Belgische mannen willen oproepen om samen met de vrouwen een eind te maken aan dit onrecht," vraagt federaal fractieleider Meyrem Almaci (Groen!).

Groen! en Ecolo willen deze problematiek mee onder de aandacht brengen. Brussels staatssecretaris Bruno De Lille, parlementsleden Freya Piryns, Eva Brems, Dirk Peeters, Filip Watteeuw, Annemie Maes, Elke Van den Brandt, Meyrem Almaci (Groen!) en Olivier Deleuze, Ronny Balcaen, Marianne Saenen, Muriel Gerkens, Zoé Genot, Anne Herscovici (Ecolo) en Ecolo-covoorzitster Sarah Turine zullen samen met militanten wereldwijd de brug slaan naar vrouwen die slachtoffer zijn van onrecht.

Afspraak: dinsdag 8 maart - 12u30 - Sainctelettebrug, Brussel.