Woonbond


05-03-2011 Miljoenenboete voor ex-directeur De Key

Ex-directeur Fer Felder van de Amsterdamse woningcorporatie De Key moet 3,2 miljoen euro schadevergoeding betalen aan zijn voormalige werkgever. Ook moet hij zijn ontslagvergoeding van een ton terugstorten. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vorige week bepaald.

Volgens de rechter heeft Felder zich schuldig gemaakt aan `opzettelijke misleiding'.

Tussenpersoon stak winst in eigen zak

Berg geld Felder was in 2005, als directeur van de afdeling projectontwikkeling, betrokken bij een zogeheten ABC-transactie van 80 hectare grond in Zeewolde. De grond werd door een met Felder bevriende tussenpersoon gekocht voor 22,6 miljoen euro. Na een paar weken verkocht deze de grond door aan De Key voor 25,9 miljoen euro. De winst van 3,2 miljoen stak hij in eigen zak. Onduidelijk is of Felder er zelf ook aan heeft verdiend.

Gekochte grond in waarde gekelderd

De raad van commissarissen kreeg te horen dat De Key de grond rechtstreeks van de boer had gekocht. De corporatie kocht de grond in de veronderstelling er, na een bestemmingsplanwijziging, te mogen bouwen. Dat is niet gebeurd, met als gevolg dat de grond in waarde is gekelderd. De 80 hectare is nu nog maar 8 miljoen waard.

Ontslag op staande voet

Naar aanleiding van de verdenking van fraude werd Felder vorig jaar op staande voet ontslagen, evenals medeverdachte algemeen directeur Jaap van Gelder. De rechtzaak tegen hem loopt nog.

Niet de enige corporatiedirecteur in opspraak

De afgelopen tijd zijn meerdere corporatiedirecteuren in opspraak gekomen, zoals oud-topman Hubert Möllenkamp van Rochdale. Vorige maand maakte Rochdale bekend 6 miljoen van hem terug te vorderen.