Gemeente Alkmaar


Bruinooge uit zorgen over landelijke prostitutie-aanpak

Alkmaar, 7 maart 2011

De Tweede Kamer debatteert deze weken over de Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche. Het wetsvoorstel moet een belangrijk hulpmiddel zijn om misstanden rondom prostitutie te bestrijden. Met ervaringen zoals die in Alkmaar zijn opgedaan richt burgemeester Piet Bruinooge zich in een brief tot de Tweede Kamer.

De gemeente Alkmaar heeft een omvangrijk prostitutiegebied aan de Achterdam met inmiddels 143 werkplekken voor raamprostitutie. De afgelopen jaren is schrijnend zichtbaar geworden dat binnen de Alkmaarse seksbranche sprake is van mensenhandel. Om niet alleen lokaal, maar ook nationaal een bijdrage te kunnen leveren aan de bestrijding van mensenhandel neemt Bruinooge vanaf 2008 deel aan de landelijke Taskforce Mensenhandel. Vanuit die verant-woordelijkheid reageert Bruinooge in een brief op de behandeling in de Tweede Kamer en op de reacties op het repliek van de minister. Hij uit in de brief zijn zorg over voorstellen voor:
o het thuiswerken van prostiuees;
o registratie van prostituees;
o en het tegengaan van uitbuiting van prostituees.

Alkmaar kent naast de aanpak van gedwongen prostitutie, uitbuiting en vrouwenhandel een breder pakket van maatregelen om de criminaliteit en de overlast als gevolg van prostitutie terug te dringen. Dit bestaat onder meer uit zorgvuldige vergunningverlening (Bibob), een nieuwe inrichting van het openbare gebied, cameratoezicht in combinatie met extra surveillances door stadstoezicht en politie. Ook worden er maatregelen genomen gericht op bescherming van het welzijn en de gezondheid van prostituees en bevordering van hun zelfredzaamheid.

Bekijk hier de brief d.d. 03-03-2011 `Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche'