Gemeente Gorinchem


Beelden Marcus Ravenswaaij terug in de Esprit-buurt

Gorinchem, 7 maart 2011. Met de sloop van de oude woningen in de Esprit-buurt verdwenen ook de historische beelden van Marcus Ravenswaaij. Deze beelden zaten in de gevels van de oude woningen. De klankbordgroep Haarwijk opperde het idee om de beelden terug in de wijk te krijgen. Gemeente Gorinchem, Poort6 en de weduwe van Marcus Ravenswaaij hebben zich samen ingezet om de beelden een goede plaats te geven in de vernieuwde Esprit-buurt.

Marcus Ravenswaaij (1925- 2003) was een beeldhouwer en medailleur, die tussen 1955 en 1975 beschouwd werd als stadsbeeldhouwer van Gorinchem. Zijn vele werken in klei, hout, brons en steen laten zijn grote liefde voor de schepping zien. De thema's van de beelden die terugkomen in de Espritbuurt zijn oorspronkelijk gekoppeld aan de straatnamen waar de beelden vroeger geplaatst waren zoals Vossenhol en Hazenleger.

Om de beelden terug te krijgen in de wijk, heeft mevrouw Ravenswaaij de beelden eerst gerestaureerd. Vervolgens hebben gemeente en Poort6 samen met mevrouw Ravenswaaij gezorgd voor een mooie terugplaatsing in de buurt. Op donderdag 10 maart worden de beelden officieel onthuld door mevrouw Ravenswaaij, wethouder Van der Torren en directeur Poort6 de heer Van Zanten. De onthulling vindt plaats vanaf 16.00 uur in de Esprit-buurt.