Gemeente Alphen aan den Rijn

karakteristieken

Centrum behoudt karakteristieken

Gemeente Alphen aan den Rijn werkt aan een nieuw bestemmingsplan Groot-Centrum. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 22 februari het voorontwerp bestemmingsplan goedgekeurd. In het plan blijven vooral de karakteristieken behouden, maar het is ook flexibel om toekomstige ontwikkelingen mogelijk te maken. Zoals de centrumfunctie en verschillende ontwikkellocaties. Op 16 maart is er een informatieavond voor bewoners, ondernemers en andere geïnteresseerden.

Het bestemmingsplan Groot-Centrum is van toepassing op het gebied rondom de Oude Rijn en het centrum van Alphen aan den Rijn: Brittenrust, Ruisdaelstraat, Vogelbuurt, Vondelstraat, Beerendrecht en Centrum Hoge Zijde. (Voor Centrum Lage Zijde geldt een apart bestemmingsplan.) Verouderde bestemmingsplannen voor deze gebieden maakten een groot centrumplan wenselijk. De basis is het vastleggen van de bestaande situatie. Een ander argument is het beschikken over een eigentijds en flexibel bestemmingsplan voor de korte en lange termijn. Hiertoe heeft de raad in oktober 2008 de nota van uitgangspunten vastgesteld.

Flexibel
De flexibiliteit zit vooral in ruimere bebouwingsmogelijkheden en de mogelijkheid om andere functies toe te staan, bijvoorbeeld van werk- naar woonfuncties en vice versa.
Ook is er aandacht besteed aan de centrumfunctie met drie verschillende bestemmingen: het hoofdwinkelgebied, de aanloopstraten en de gemengde functie als overbrugging tussen centrum en de woonwijken.

Ontwikkellocaties
Het plangebied kent verschillende ontwikkellocaties waar zich binnen nu en 10 jaar ontwikkelingen zullen voordoen. Omdat de ontwikkelingen nog in een pril stadium zitten, zijn deze nog niet concreet in het bestemmingsplan verwerkt. Het gaat vooral om het ontwikkelen van woningen en maatschappelijke bestemmingen.

Inspreken
Alle bewoners en ondernemers uit het plangebied ontvangen vandaag een uitnodiging om zich te laten informeren over het voorontwerp bestemmingsplan Groot-Centrum. Gedurende zes weken ligt het stuk voor iedereen ter inzage op het stadhuis.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn