Gemeente IJsselstein


Nieuwbouw gemeentewerf/afvalbrengstation

De bouw van de nieuwe gemeentewerf aan de K. Onneslaan en het afvalbrengstation aan de Archimedesstraat verloopt voorspoedig. Overzicht afvalbrengstation/gemeentewerf

Op het terrein (8.000 m2) wordt op hard gewerkt. De werkzaamheden verlopen volgens planning. De verwachting is dat het afvalbrengstation in september 2011 open gaat.

De structuur van de milieustraat duidelijk zichtbaar.

Afvalbrengstation

Overzichtstekening Afvalbrengstation

Het afvalbrengstation kan op een drukke (zater)dag 500 tot 800 bezoekers verwerken. Bij de ingang van het terrein is een slagboom. Dit voorkomt dat er teveel auto's tegelijk op het terrein komen. Gemeentewerf slagboom De auto's rijden met een lus over het terrein. Als eerste passeert men het depot voor klein chemisch afval. Daarnaast staat de persmachine die al het afval verwerkt dat niet gescheiden in de containers verwerkt kan worden. Dan rijden de auto's een verhoogd perron, de milieustraat, op. Dit perron heeft een duidelijke structuur zodat het voor de bezoeker overzichtelijk is waar ze welk afval, gescheiden, in kunnen leveren. Aan de weerszijden van het talud van
1.40 m hoog staan containers van 2.5 m. hoog. Hierdoor hoeven bezoekers slechts 1.10 m te tillen om hun afval weg te gooien.

Gemeentewerf

Stalling tractie en opslag Op het terrein komen ook de kantoren voor de opzichters en de opkomstruimte/kantine voor de buitendienst medewerkers. En er is een opslagruimte voor de stalling van tractie en machines en opslag van materialen.

Maatregelen in het kader van duurzaam bouwen

Installaties

* Toepassing lage temperatuurverwarming.

* Vloerverwarming in o.a. werkplaatsen waardoor vertrek gelijkmatig en geheel wordt verwarmd. De gevoelstemperatuur is hierdoor hoger en de omgevingstemperatuur lager.

* In de verwarmde stalling wordt bij het openen van de overheaddeuren automatisch de verwarming uitgeschakeld. Hierdoor gaat geen overbodige warmte verloren door geopende deuren.
* Toepassen van warmtewisselaars in het ventilatiesysteem. De uitgaande lucht wordt gebruikt om er in de winter warmte en in de zomer koude uit te halen.

* Photovoltaïsche zonnecellen op dak van het personeelsgebouw voor het opwekken van elektriciteit.

* In het personeelsgebouw is een constante minimale klimaatinstelling, waarbij het mogelijk is dit per vertrek aan te passen.

* Aanwezigheidsschakeling voor de verlichting. (Verlichting gaat uit als er geen beweging is).

* Er is kritisch gekeken naar ruimten die wel en niet verwarmd moeten worden. Zo is er geen verwarming in het stallingsgebouw omdat het niet nodig is deze voertuigen vorstvrij te stallen.

Bouwkundig ontwerp

* Met de oriëntatie van de personeelsvoorzieningen is rekening gehouden met de zonbelasting, daardoor minder energieverbruik
* Op het dak wordt mos-sedum-vegetatie aangebracht. Naast dat dit een mooie uitstraling geeft, beschermt het de onderliggende dakbedekking tegen aantasting door UV-straling, waardoor de levensduur aanzienlijk verlengd wordt.

* De Rc-waarde van de isolatie ligt hoger dan voorgeschreven in het bouwbesluit.

* In de betonnen gevelbekleding wordt (recycled) puingranulaat toegepast.

Terreininrichting:

* Een gescheiden rioolstelsel; het schone regenwater wordt niet vermengd met het vuile water.

* De containers staan op vloeistofdichte betonvloeren. Hierdoor wordt voorkomen dat eventueel verontreinigd lekwater in de ondergrond komt.

* De verharding wordt uitgevoerd in Ecoton klinkerbestrating. Hierin is minimaal 20% (recycled) puingranaat verwerkt.
* De containers aan het perron zijn voorzien van kleppen. Hierdoor wordt voorkomen dat schoon regenwater zich vermengd met het afval inde containers.

Oranje Nassaukades
De verplaatsing van de gemeentewerf is noodzakelijk in het kader van het project Oranje Nassaukades. Hier vindt een herontwikkeling plaats van drie binnenstedelijke gebieden (Zomerweg, Eiteren en gemeentewerf) tot woongebied van ca. 190 woningen.

Roemeinse grafheuvels

Vijfde grafheuvel Bij archeologisch onderzoek voorafgaand aan de bouwactiviteiten op het terrein zijn zes Romeinse grafheuvels opgegraven. De graven waren nog intact en konden goed worden gedocumenteerd. In één graf zijn crematieresten en grafgiften aangetroffen die stammen uit de tweede eeuw na Christus.

De vondsten zijn overgebracht naar het provinciaal depot in Utrecht. Aan de hand van grondmonsters wordt nog bepaald hoe het landschap ter plaatse in de Romeinse tijd uitzag. De rapportages, foto's en andere documenten van de opgraving vormen een mooie aanvulling op de geschiedschrijving van IJsselstein.