CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Ajax fans halen beledigende shirts van webshop

di 08-03-2011

De Ajax Fanclub AFCA heeft voor de Bekerfinale in de Rotterdamse Kuip een t-shirt laten ontwerpen met vliegtuigen die Rotterdam met Davidsterren bombarderen en daaronder de tekst: Aboutaleb de Joden komen eraan! Dit lijkt een reactie op een online spel van Feyenoord supporters waarbij je Joden in Ajax-tenue kon neerschieten.

De shirts vervullen het CIDI met afgrijzen. Het Duitse bombardement van 14 mei 1940 kostte aan 800 mensen het leven en maakte 80.000 Rotterdammers dakloos. Daarnaast is het uitermate vervelend dat de shirts een verband leggen tussen Joden en het verwoesten van Rotterdam. Tijdens het bombardement werden naast 32 kerken overigens ook 2 synagoges vernietigd.

Het CIDI heeft, evenals de club zelf, Amsterdamse voetbalsupporters al vaker gevraagd of ze zichzelf geen Joden willen noemen. Van onder Israelische vlaggen en Joodse symbolen voegen ze de tegenstander pijnlijke zaken toe, bijvoorbeeld over het bombardement van Rotterdam. Dat is natuurlijk geen excuus voor antisemitisme. Maar als de tegenstander deze zogenaamde Joden onthaalt met spreekkoren als `Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas', is dit heel pijnlijk voor echte Joden. Deze wel degelijk antisemitische kreten van tegenstanders zorgen voor een gewenningsproces en dringen door tot ver buiten het stadion. Het online 'Jodenjacht'-spel van Feyenoord is hier een voorbeeld van. Na ophef in de media is het woord `Jews' vervangen door `scum'.

De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, heeft voorkomen dat de smakeloze `Cupfighter' shirts in de officiële Ajax fanshop komen te liggen. Daar heeft de officieuze Ajax-fanclub, maker van de shirts, een eigen hoekje. Nog diezelfde dag zijn ze ook verwijderd uit de (niet officiële) AFCA webshop. Het plaatje van het shirt stond er nog wel; dit is later vervangen door een plaatje van een shirt met de tekst `De politiek is smakeloos'.