Openbaar Ministerie

Nieuwe verdachte zedenzaak overleden

8 maart 2011 - Arrondissementsparket Amsterdam

Uit het lopend onderzoek naar Robert M. is naar voren gekomen dat een 50-jarige man uit Noord-Brabant contacten had met hem had. De 50-jarige man is op 17 februari 2011 door de politie aangehouden op verdenking van poging tot ontucht. Er is geen bewijs dat hij daadwerkelijk kinderen heeft misbruikt. De man heeft zichzelf afgelopen vrijdag van het leven beroofd.

De man is maandag 21 februari 2010 voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. Ruim een week later heeft de raadkamer van de rechtbank zijn voorlopige hechtenis opgeheven, omdat er onvoldoende verdenkingen zouden zijn. Het gaat niet om Edwin R. die vorige week onder voorwaarden is vrijgelaten.

Deze informatie is nu pas vrijgegeven om het opsporingonderzoek niet te frustreren. Daarnaast is er niet gebleken dat hij kinderen in Amsterdam zou hebben misbruikt.

Het Openbaar Ministerie moet bij het verstrekken van informatie met veel verschillende belangen rekening houden: het algemeen belang en individuele belangen. Een algemeen belang is bijvoorbeeld het publieke belang om geïnformeerd te worden. Individuele belangen gaan over betrokken ouders, slachtoffers, getuigen en verdachten.