CDA


Lambert van Nistelrooij: Aanpak Noordzee hoger op Europese agenda dinsdag 8 maart 2011
Het Europees Parlement steunt de aanpak van de Nederlandse kustprovincies om een grensoverschrijdende strategie af te spreken over de Noordzee. CDA-Europarlementariƫr Lambert van Nistelrooij (regionale ontwikkeling en visserij) heeft de Europese Commissie gevraagd een dergelijk initiatief voor de Noordzee te ontwikkelen. Deze week stemt het Europees parlement over een soortgelijk initiatief voor de Atlantische kust. Eurocommissaris Damanaki (Maritieme Zaken) heeft toegezegd ook met de Noordzee aan de slag te gaan.

Lambert van Nistelrooij: "Deze toezegging is een steun in de rug van de Conferentie "North Sea Region 2020 - Are we prepared?". Deze internationale conferentie is georganiseerd door de Nederlandse kustprovincies, gaat over het Noordzeebeleid en wordt op 9 en 10 maart in Middelburg gehouden. Ik roep de deelnemers op om concrete voorstellen te doen richting de Europese Commissie. Nu is de tijd daarvoor rijp."

Van Nistelrooij geeft aan dat een Noordzee strategie meerwaarde kan hebben bij de aanpak van klimaatverandering, het stimuleren en excellentie op het gebied van aquacultuur en de energienetwerken. "Het betreft acht landen, waaronder Nederland, met de Europese Mainport Rotterdam, die hiervan kunnen profiteren." Het gaat daarbij over het gezamenlijk inzetten van milieumaatregelen, logistiek, toerisme en de energienetwerken.