FloraHolland


Huges leidt EL&I-topteam Tuinbouw

Bericht van Greenport Holland

DEN HAAG (8 maart 2011) - Minister Verhagen van EL&I heeft algemeen directeur Timo Huges van bloemenveiling FloraHolland gevraagd het `topteam tuinbouw en uitgangsmaterialen' voor te zitten. De focus van het kabinet ligt op de versterking van de negen economische topsectoren van Nederland, waaronder de tuinbouw, inclusief greenportkernclusters. Het topteam, bestaande uit vier vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid, levert dit medio juni de sectoragenda op met de ambities, speerpunten en een plan van aanpak.

Huges: "Het Nederlandse tuinbouwcluster, met een exportwaarde van zo'n 14 miljard euro, is wereldwijd toonaangevend. De keuze van het kabinet voor de gezamenlijke tuinbouw als een van de topsectoren die bijdraagt aan het verbeteren van de internationale economische concurrentiepositie van Nederland getuigt van ondernemerschap. De ambitie van een duurzaam, innovatief tuinbouw businessplan, dat het mondiale marktleiderschap van de Nederlandse tuinbouw en uitgangsmaterialen continuïteit biedt, straalt vertrouwen en trots uit. Het is een eer om hieraan te mogen bijdragen."

In de bedrijfslevennota `Naar de top' staan de eerste uitwerkingen van de visie op de economische toekomst van Nederland, gebaseerd op een sectorale aanpak. Voor de topsectoren maakt het kabinet 1,5 miljard euro vrij uit bestaand geld. Het feit dat de `gouden driehoek' uit de sector als vernieuwend wordt gezien in de publiekprivate samenwerking en door Verhagen als voorbeeld wordt gesteld, beschouwt Huges als stevige steun. In de gouden driehoek werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden nauw samen.

Het tuinbouwbedrijfsleven, verenigd in koepelorganisatie Greenport Holland, is zeer tevreden met de positie van de tuinbouw en uitgangsmaterialen in de `top negen' en steunt de gekozen koers volop. In de nota noemt EL&I zeer herkenbare thema's, zoals verminderde regeldruk, ruimte en infra, internationalisering, kennis en innovatie en verduurzaming. Deze sluiten naadloos aan op de visies van Greenport, zoals de `Strategische agenda Greenport Mainport Denken en doen 2010-2013' en de `Visie 2040 Excelleren!'.