Haven Amsterdam

Haven Amsterdam verwelkomt record riviercruise schepen

8 maart 2011

Haven Amsterdam heeft afgelopen jaar 2010 een recordaantal riviercruise schepen verwelkomd. Komend jaar zullen nog meer riviercruise schepen aanleggen in Amsterdam, dus ook in 2011 worden records verwacht.

Het jaar 2010 is afgesloten met een recordaantal bezoeken van 1195 riviercruise schepen aan Amsterdam. Het aantal van 1195 ligplaatsreserveringen betekent een stijging van 19,5% ten opzichte van het jaar 2009; het totaal kwam toen uit op 999 reserveringen. Hiermee is het oude record uit 2007, met een totaal aan 1022 boekingen, overschreden. Jaarlijks groeit de riviercruise, waaronder in 2010 in totaal 149 reserveringen voor de populaire fiets-vaarvakanties,

Voor 2011 zijn inmiddels al meer dan 1250 ligplaatsreserveringen geboekt. Er worden tien nieuwe schepen verwacht, waarvan er zeven een lengte hebben van 135 meter.

Het aantal riviercruise schepen dat Amsterdam aandoet met een lengte langer dan 110 meter bedraagt 23% van het totaal. In 2010 werden een steiger verlengd, om zo meer ruimte te hebben voor deze schepen. Op alle riviercruise ligplaatsen nabij het centrum zal namelijk walstroom worden aangelegd. De komende tijd komen er meer grotere aanlegplaatsen bij, om in combinatie met walstroom plek te bieden aan grotere schepen.

Piekmaanden

De reserveringen voor ligplaatsen kunnen sinds april 2010 via www.portofamsterdam.nl worden gedaan, waar de planning voor geĂŻnteresseerden zichtbaar is. De piekmaanden van de riviercruise zijn april en mei. Een riviercruiseschip biedt plaats aan gemiddeld 135 passagiers. Een riviercruiseschip verblijft gemiddeld 1,4 dagen in Amsterdam

Slimme haven

Haven Amsterdam is de vierde haven van Europa en wil een slimme haven zijn met als kern duurzame groei. Groei die banen en inkomsten oplevert en waarbij de haven op een slimme manier met beschikbare ruimte omgaat. Groei zonder aantasting van de kwaliteit van water, bodem en lucht. Groei waarmee inwoners van- en bedrijven in Amsterdam het havengebied nog meer gaan waarderen als interessant en aantrekkelijk. Dit wil Haven Amsterdam bereiken door intensieve samenwerking met partners in het bedrijfsleven, stad en regio.

Meer informatie?

Anja Vonk, persvoorlichter Haven Amsterdam: 020 - 523 48 75