CDA


Wortmann: meer grip op short selling met Europees toezicht dinsdag 8 maart 2011
Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met Europees toezicht op short selling om meer zicht te krijgen op de handel in aandelen en staatsobligaties en zo nodig direct in te grijpen. Beleggers die speculeren op een koersdaling van aandelen en staatsobligaties zonder deze zelf in bezit te hebben (naked short selling) moeten aan zwaardere transparantie eisen voldoen.

CDA Europarlementariër Corien Wortmann-Kool: "De crisis heeft laten zien dat onze financiële markten nauw met elkaar verbonden zijn. Juist om die reden is een Europese aanpak voor het speculeren met ingewikkelde financiële producten hard nodig. Met deze plannen voor meer transparantie krijgt de toezichthouder beter inzicht in de handel, waardoor marktmisbruik wordt tegengegaan en er direct kan worden ingegrepen wanneer het mis dreigt te gaan."

Het Europarlement heeft vandaag ook ingestemd met een algeheel verbod op de ongedekte handel in kredietderivaten waarmee beleggers zich verzekeren tegen een faillissement van een land. Wortmann-Kool: "Het plan om de speculatieve handel in kredietderivaten voor altijd te verbieden slaat wat mij betreft te ver door en kan grote gevolgen hebben voor de uitgifte van staatsobligaties door de lidstaten. Speculatie onder normale omstandigheden is niet per definitie schadelijk. De Europese toezichthouder moet wat mij betreft de bevoegdheden krijgen indien nodig de handel tijdelijk stop te zetten om schadelijke speculatie te voorkomen."